sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Viisas elämä -kirjauutuuksia

Hassu tunne, jota voisi hyvinvointiähkyksikin nimittää: kun on viikonlopun aikana kokeillut naurujoogaa, meditoinut, herkutellut raakakakuilla ja smoothieilla sekä kuunnellut läpi monen monta hyvinvointiaiheista luentoa, tekisi mieli lähinnä heittäytyä sohvalle syömään sipsejä ja karkkia ja katsomaan jotain mahdollisimman älyvapaata hömppäsarjaa. Joku tasapaino tässäkin touhussa on sentään oltava!

Näin kirjoitin eilen Facebookiin Viisas elämä -messuilta kotiuduttuani. Viikonloppu oli antoisa ja ajatuksia herättävä mutta myös varsin intensiivinen pläjäys hyvinvointia - ja ilmeisesti en ole niin hc-hyvinvointibloggaaja, etten kokisi sellaisen myötä pientä vastarintaa tai ainakin tasapainottamisen tarvetta! Ajattelen, että hyvään elämään mahtuu myös niitä sipsien, sohvan ja hömppäsarjojen parissa vietettyjä iltoja siinä missä joogaa, terveellistä ruokaa, tietoista läsäoloa ja itsensä kehittämistäkin. 
Tänä viikonloppuna on tosiaan kuitenkin keskitytty enemmän tähän jälkimmäiseen puoleen varsin monesta näkökulmasta.

Aloitin messuvierailuni lauantaiaamuna pressitilaisuudesta, jossa esiteltiin kolme Viisas elämä -kustantamon uutuuskirjaa: Miia Huitin Stressikupla, Ira Koivun Vapaa viinistä ja Pirjo Saarnian Terveellisempiä herkkuja. On aina mielenkiintoista kuulla kirjailijoiden esittelevän omia teoksiaan ja avaavan niiden aiheisiin liittyviä ajatuksiaan, ja tällaisen pienimuotoisen tilaisuuden hyvä puoli oli tietysti se, että myös keskustelua pääsi syntymään jonkin verran - ja sitä olisi varmasti voinut jatkaa pitempäänkin, jos aikaa olisi ollut. 


Psykologina ja mielen ihmeisiin painottuvan blogin kirjoittajana kiinnostuin erityisesti Huitin kirjasta, onhan stressi todella monia koskettava haaste, jonka taltuttamiseen lisäkeinot ovat varmasti tervetulleita. Huitti on aiemmin tehnyt uraa pankki-, rahoitus- ja henkilöstöalalla, mistä hän oman loppuunpalamiskokemuksensa myötä on vaihtanut alaa stressivalmentajaksi, puhujaksi ja nyt siis myös kirjoittajaksi. Hän kuvaili kirjaansa hyvin käytännönläheiseksi paketiksi, joka tarjoaa helppoja ja tehokkaita työkaluja stressitason laskemiseen. Huitin mukaan kirjan on tarkoitus olla niin helppolukuinen ja -käyttöinen, että kovan stressin kourissa kärvistelevä ihminenkin jaksaa tarttua siihen ja pystyy hyötymään siitä. Tämä onkin tärkeä pointti, sillä raskaan elämäntilanteen keskellä uupuneena ei välttämättä jaksa syventyä perusteelliseen teoriatietoon tai filosofiseen pohdiskeluun, vaikka sellainen periaatteessa kiinnostaisikin. Kirjan harjoitukset pohjautuvat Alexander Loydin kehittämään Paranemisen avain -menetelmään, josta ei ole juuri tutkimustietoa, mikä jäi hieman askarruttamaan mieltäni. Aion kuitenkin uteliaana tutustua tarkemmin Huitin kirjaan, joten palataan aiheeseen myöhemmin. 


Terveellisempiä herkkuja -kirja on ravitsemusterapeutti Saarnian tuotos, jossa esitellään sitä, millaisia herkkuja voi syödä hyvällä omallatunnolla vaikka päivittäin. Saarnia on julkaissut jo aiemmin useita terveellistä ruokavaliota käsitteleviä kirjoja (mm. Irti makeanhimosta, siinäpä vasta allekirjoittanutta omakohtaisesti kiehtova aihe, olen nimittäin varsin perso makealle...), ja hänen otteensa aiheeseen perustuu suureksi ilokseni tieteelliseen tutkimustietoon. Itse en ole juurikaan lukenut ravitsemusaiheista kirjallisuutta, ja koko aihe vähän ahdistaa: informaatiota tulvii joka puolelta, sen luotettavuutta on maallikon haastavaa arvioida, ja eri näkemykset ovat usein räikeästi ristiriidassa keskenään. Tästä näkökulmasta Saarnian kirja vaikutti varsin lupaavalta ja selkeältä. Kirjassa on tarjolla sekä tietoa eri ruoka-aineiden terveysvaikutuksista että reseptejä, joissa on mm. tuunattu perinteisistä leivonnaisista terveellisempiä versioita. Minuun vetoa kovasti idea siitä, että herkuttelukin saa olla osa terveyttä tukevaa elämäntapaa, ja nyt tuli kyllä aikamoinen into alkaa itsekin kokeilla erilaisten hieman terveellisempien herkkujen valmistamista.Toimittaja Ira Koivun kirja Vapaa viinistä käsittelee nimensä mukaisesti liiallisesta alkoholinkäytöstä vapautumista. Esimerkiksi Ilta-Sanomissa, Helsingin Sanomissa ja Trendissä toimittajana työskennellyt Koivu laittoi itse korkin kiinni vuonna 2015 ja alkoi tämän jälkeen toteuttaa vapautuneemmin unelmiaan myös ammatillisella kentällä. Kirjassa kerrotaan Koivun oman tarinan lisäksi myös neljän muun naisen kokemuksia siitä, miten ongelmallisesta alkoholinkäytöstä voi päästä irti. Näiden kolmen kirjan aihepiireistä tämä on itselleni selvästi etäisin, sillä oma alkoholinkäyttöni on aina ollut todella vähäistä, eikä lähipiiristäkään taida ongelmakäyttäjiä löytyä. Äärimmäisen tärkeä ja monia koskettava teema tämä joka tapauksessa on, joten toivottavasti tällainen tositarinoita sisältävä kirja tarjoaa toivoa ja motivaatiota heille, jotka alkoholin ongelmakäytön kanssa painiskelevat. 

Istuskelin messuilla myös varsin monella kiinnostavalla ja/tai ajatuksia herättävällä luennolla (ja kokeilin sitä naurujoogaakin!), muutamiin mietteisiin lupaan palata myöhemmin! :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti