torstai 1. syyskuuta 2016

Syksyn tavoitteet ja toiveet

Syksy tuntuu aina omalla tavallaan uudelta alulta (ainakin ihmiselle, joka ajatuksissaan elelee edelleen vahvasti koulumaailmassa), joten se on myös mitä mainioin ajankohta oman elämän arvioinnille ja uusien tavoitteiden asettamiselle. Toki sitä voisi vain olla öllöttää tyytyväisenä tämänhetkiseen elämäänsä, mutta itse olen sen verran vetelää sorttia, että energisenä ja motivoituneena pysyäkseni tarvitsen päämääriä joita tavoitella. Toisaalta tavoitteeni eivät useinkaan ole kovin spesifejä tai mitattavissa olevia: en ole koskaan esimerkiksi innostunut tavoitteellisesta salitreenistä tai juostujen kilometrien seuraamisesta, saati sitten tiukkapipoisesta ruokavaliosta tai oikein mistään, mihin pitäisi sitoutua joka hemmetin päivä. Olen perusluonteeltani aikamoisen jähmeä kontrollifriikki, joka ei todellakaan ole elämää helpottava tai hyvinvointia lisäävä piirre. Siksi tavoitteeni liittyvätkin usein rennommin ottamiseen ja henkistä hyvinvointia edistäviin toimenpiteisiin - jotka useimmiten tuppaavat lisäämään myös fyysistä hyvinvointia, vaikka en lähtisikään hommaan esimerkiksi paremman kunnon tavoittelu edellä. Mieli ja keho ovat niin tiiviisti yhteydessä toisiinsa (tai oikeastaan, mielihän on tiettävästi lähtöisin aivoista, jotka ovat osa kehoa, joten koko erottelu on loppujen lopuksi melko turha), että toisen hyvin- tai pahoinvointi heijastuu väistämättä toiseenkin.

Kesän pitkän lomailun ja työttömyyden myötä arkirutiinit ovat aika lailla kadonneet elämästäni. Niinpä päätin eilen hieman kirjoitella ylös, millainen olisi ihanteellinen arkeni lähitulevaisuudessa - ja niiden aatosten pohjalta tietysti mietin, mitkä voisivat olla tavoitteitani ja toiveitani tälle syksylle. Ihannearjesta kirjoittamisesta tuli muuten todella hyvä ja innostunut olo, varsinkin kun tajusin, että se on oikeastaan aika helposti toteutettavissa! Tärkeimmiksi pointeiksi nousivat ennen kaikkea säännöllinen vuorokausirytmi, liikuntaharrastukset, työ, vapaaehtoistyö ja muut "hyödylliset" toiminnot sekä totta kai läheisiin ihmissuhteisiin panostaminen. Päätin jakaa valtaosan näistä lyhyehkön aikavälin tavoitteistani täälläkin, jotta ne tulisivat hieman konkreettisemmiksi - ja sitä paitsi tavoitteissa on helpompi pysyä, kun niistä on kertonut muillekin, silloinhan niistä lipsuminen harmittaa tavallistakin enemmän. 

Tänä syksynä aion tai haluan siis ainakin:

Tehdä töitä ja vapaaehtoistyötä. Kyllä alkaa lomailu ja jatkuva elämän suunnan pohdiskelu riittää, tällainen tuntuu omalla kohdallani lähinnä passivoivan ja lisäävän liiallista itseeni käpertymistä. Tietenkään töihin ei noin vain mennä, mutta jotain mielekästä ja muitakin hyödyttävää tekemistä taatusti aina löytyy, kun vain etsii avoimin mielin.

Päästä lopultakin eroon aamuisin torkuttamisesta. Ihan hävettää kertoa, että tämä on ollut jonkinmoinen ikuisuusprojekti jo vuosien ajan, mutta ikinä torkuttomuus ei ole kestänyt muutamaa päivää pidempää putkeen. Ymmärrykseni ei ihan riitä siihen, miten tämä voikin olla niin vaikeaa, mutta sen verran tyhjänpäiväinen ja väsyttävä touhu on kyseessä, että siitä on päästävä irti. Aamut ovat aina olleet minulle vaikeita, mutta pahimmillaan tunteja kestävä heräämisrupeama ei todellakaan helpota niitä.

Tehdä liikunnasta jälleen itsestäänselvä osa arkea. Tässä olen päässyt jo melko hyvään vauhtiin, sillä ostin kausikortin ilmajoogaan (eikä siellä käyminen ole jäänyt pelkäksi aikomukseksi) ja ilmoittauduin työväenopiston tanssikurssille, joka alkaa ensi viikolla ja jota odotan innolla (ja hiukan myös jännityksellä, sillä en ole kokeillut jazztanssia ennen). Lisäksi aion käydä kävely- ja juoksulenkeillä sekä tehdä vähintään lyhyitä jooga- ja lihaskuntoharjoituksia kotona. Hyötyliikuntaa minun on onneksi vaikea välttää, sillä kuljen lähes joka paikkaan kävellen tai pyörällä. 



Lukea kaunokirjallisuutta. Viime aikoina lukeminen on painottunut valitettavan paljon tietokirjallisuuteen, ja olen kaipaillut kovasti romaanien lukemista. Kaikeksi onneksi perustimme vihdoin kaverini kanssa lukupiirin, jollaiseen osallistumisesta olen haaveillut jo pitkään. Nyt se lopultakin toteutui, ja toivon mukaan saan sen myötä paljon uusia ideoita ja inspiraatiota kaunokirjallisuuden lukemiseen. Tai ainakin on "pakko" lukea vähintään se yksi romaani kuukaudessa. 

Kutsua useammin ystäviä kotiini. Rakastan toisten luona kyläilyä ja noin niinkuin periaatteessa myös kutsun ihmisiä kylään mielelläni, mutta jostain syystä kavereita tulee silti useimmiten nähtyä kahviloissa. Useimmat kavereistani eivät tunne toisiaan, joten olisi myös hauskaa pitää silloin tällöin illanistujaisia, joissa voisin tutustuttaa eri kautta tuttuja ystäviäni toisiinsa. Itse asiassa tällaista on luvassa jo tulevana viikonloppuna, kun pidän aikamoisella viiveellä pienet valmistujaisjuhlat kavereilleni (hieman muuten jännittää). 

Lopettaa tavallisen kahvin juomisen. Kofeiiniton käy, ja sellaisen saatavuus kivoimmista kahviloista on onneksi helpottanut prosessia huomattavasti, vaikka edelleen olenkin silloin tällöin sortunut normikahviin ja päässyt osalliseksi sen ikävistä sivuvaikutuksista (toisille kahvi sopii, toisille ei - itse en nuku, ahdistun, saan vatsakipuja ja menetän keskittymiskykyni). 

Altistua taiteelle eri muodoissaan mahdollisimman usein. Koska mikään nyt ei vaan inspiroi yhtä paljon. Liika älyllisyys ja asiallisuuteen keskittyminen ei mielestäni tee ihmiselle hyvää, ja itse sorrun sellaiseen aivan liian usein, vaikka puheen tasolla jaksankin aina hehkuttaa luovuuden ja mielikuvituksen voimaa. 

Millaisia aikeita, toiveita ja tavoitteita teillä on tälle syksylle? 

5 kommenttia:

 1. Tosi kivoja ajatuksia ja tavoitteita! Tykätään monista samantyylisistä asioista :) Iso peukku täältä erityisesti lukupiirille! Minä olen kuulunut lukupiiriin nyt 2,5 vuotta ja siitä on tullut yksi rakkaimmista asioista. Henkireikä ja todella avartava uusine kirjoineen ja keskusteluineen. Olen muuten blogiin kirjoittanut lyhyesti kaikista lukupiirin kirjoista, jos haluut lukea meidän valinnoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, onpa kiva kuulla että sulla on noin hyvä kokemus lukupiiristä! Mielelläni muuten luen teidän valinnoista, kiva kuulla toisten kokemuksia :)

   Poista
 2. Kaunokirjallisuuden lukeminen on niin hyvää tekevää, että siitä saa kyllä paljon henkistä hyvinvointia! Itse olen taas pitkästä aikaa löytänyt aikaa lukemiselle, kun lapset ovat jo ohittaneet ne pikkulapsivuodeet :) Nautin ihan täysillä siitä. Lukupiiri kuulostaa tosi kivalta idealta ♥

  Minulla olisi tavoitteena lähinnä selvitä arjesta - työ, perhe, kotityöt ja lasten harrastukset pitävät aikataulun kiireisenä. Jossain välissä olisi tavoitteena löytää enemmän aikaa kuntoilulle ja itsestä huolen pitämiselle.

  Mukavaa syksyä ja peukkuja kaikille toiveille! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sulla on löytynyt aikaa lukemiselle! Itselläni ei ole ajasta kiinni vaan enemmänkin tottumuksista ja laiskuudesta.. :D Mutta eiköhän tämä tästä parempaan suuntaan ole menossa, tänäänkin kirjoittelin listaa kirjoista, jotka haluaisin lukea.

   Kiitos kovasti, ja tsemppiä sulle arjesta selviämiseen ja itsestä huolen pitämiseen! :)

   Poista
 3. Syjsy on projektien aikaa, sekä aikaa itselleni. Myös matkustelu ja luonnossa oleminen läheisten kanssa kuuluu siihen parhauteen, mitä syksy tarjoaa. Neljän päivän päästä alkava kahden viikon lomakin jo kolkuttelee!

  VastaaPoista