lauantai 10. joulukuuta 2016

Vuoden paras hyvän mielen kirja: The Little Book of Hygge

Sain joitakin viikkoja sitten käsiini pienen, sievän kirjan, joka osoittautui täydelliseksi hyvän mielen kirjaksi - sopiva yhdistelmä tiedettä, kauniita ajatuksia, tunnelmallisia kuvia ja itselle vieraaseen kulttuuriin tutustumista. Kyseessä on tanskalaisen onnellisuustutkija Meik Wikingin kirjoittama The Little Book of Hygge, joka pureutuu ilmiöön, josta joitakin viikkoja sitten jo kirjoittelinkin muutamia ajatuksia. Mikäli tähän kirjaan on uskominen, hygge, leppoisa arjen iloista ja aistielämyksistä nautiskelu, on tanskalaisessa kulttuurissa hämmentävän läpitunkeva ilmiö. Onko näin todella, vai liioitteleeko Wiking? Harmi, etten itse tunne yhtään tanskalaista, jota voisin konsultoida! Oli miten oli, tämä kirja tarjoaa monenlaisia ideoita jokapäiväisen elämän hetkistä nauttimiseen ja pienten ilojen arvostamiseen, ja olemme varmasti kaikki yhtä mieltä siitä, että nehän ovat juuri niitä onnellisuuden kannalta tärkeitä asioita.

"Hygge is about making the most of what we have in abundance: the everyday" (Hyggessä on lyse siitä, miten saamme mahdollisimman paljon irti siitä, mitä meillä on runsaasti: arjesta)



Wiking yhdistelee kirjassa kiinnostavalla ja viihdyttävällä tavalla onnellisuutta koskevaa tieteellistä tutkimusta hyggeilyn perusperiaatteisiin. Kirjaan mahtuu sekä käytännön vinkkejä hyggen harjoittamiseen että pohdintaa siitä, miksi sellainen puuhastelu oikeastaan saa meidät voimaan paremmin. Tärkeään rooliin nousee ihmissuhteiden ja yhdessäolon keskeisyys: tutkimustietoon viitaten Wiking esittää, että hyvät ihmissuhteet ovat kaikista tärkein tekijä onnellisuutemme kannalta, ja juuri leppoisasta, hyväksyvästä ja arvostavasta yhdessäolosta hyggessäkin on pitkälti kyse. Hyggeily on myös mitä parhainta tietoista läsnäoloa, hetkessä elämistä, kauniiden muistojen luomista ja huomion kiinnittämistä (jo ehkä jonkinmoiseksi kliseeksi muodostuneihin) arjen pieniin iloihin. Kiitollisuuden harjoittamisen myönteisistä vaikutuksista on kertynyt paljon tutkimusta, ja Wikingin mukaan hyggellä ja kiitollisuudella on vahva yhteys: kun otamme kaiken ilon irti pienistä asioista, niistä on myös helpompi olla kiitollinen, ja tietysti myös muistella jälkeenpäin hyviä hetkiä. 

Tanskalainen kulttuuri ei liene loppupeleissä ihan hirmuisen erilainen kuin suomalainen, ja tätä kirjaa lukiessa tuli vahva fiilis siitä, että hyggeily sopii myös meille todella hyvin - varsinkin, kun sen kulta-aikaa kuuluu olevan loputtoman pitkä ja pimeä talvi. Hygge on introverteille sopivaa sosialisointia, sillä sitä harjoitetaan ennen kaikkea pienissä porukoissa, yhdessä läheisten ja luotettujen ihmisten kanssa. Avainsanoja ovat mukavuus, rentous, turvallisuus, tasavertaisuus, yhteyden tunne läheisiin sekä yksinkertaiset nautinnot. Vaikka hygge liitetään kuulemma vahvimmin syksyyn ja talveen, se on pohjimmiltaan ympärivuotista: kesä-hyggeilyä voivat olla esimerkiksi piknikit, mökkeily ja yhdessä grillaaminen (ja takuuvarmasti myös saunominen!). Hygge ei myöskään rajoitu kodin seinien sisäpuolelle, vaan sitä voi kokea myös vaikkapa luonnossa, viihtyisissä kahviloissa tai parhaimmillaan jopa työpaikalla.

Yksi teema, jota kirjan luettuani jäin hieman miettimään, oli hyggen suhteutuminen kuluttamiseen. Koko ajan tuodaan esiin sitä, miten hyggessä ei missään nimessä ole kysymys kuluttamisesta, vaan kaikista "hyggemäisimpiä" ovat itse tehdyt, yksinkertaiset ja parhaassa tapauksessa ilmaiset asiat. Kuitenkin vähintäänkin rivien välistä selviää, että hyggen varjolla markkinoidaan Tanskassa vähän sitä sun tätä - enkä kyllä yhtään ihmettelisi sitäkään, jos tämä visuaalisesti harvinaisen sievä kirja innostaa muutamankin tyypin vaikkapa villapaitaostoksille. Eihän siinäkään toki sinänsä mitään vikaa ole, mutta sataprosenttisen ei-kaupallisena en kyllä osaa tätä hygge-hommaa nähdä (tosin melkein kaikkihan nykyisin liittyy kuluttamiseen, ei siis mikään yllätys). Joka tapauksessa tämä oli juuri sellainen kirja, jota lukiessa tai pelkästään selaillessakin tulee leppoisalle mielelle - varmaankin aika toimiva joululahjakirja monelle! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti