Aika harvoin tulee vastaan elämäntaito-oppaiksi luokiteltavissa olevia opuksia, joista voisin allekirjoittaa ihan kaiken. Nyt sellainen kuitenkin löytyi, joten täytyyhän siitä täälläkin vinkata. Kyseessä on siis filosofi Frank Martelan teos nimeltä Valonöörit - sisäisen motivaation käsikirja (ilmestynyt 2015), joka käsittelee vankasti empiiriseen tutkimustietoon pohjautuen hyvän ja merkityksellisen elämän aineksia. Asian ytimessä on nimenomaan merkitys: tutkimusten mukaan onnellisuuden tavoittelu itse asiassa tekee meistä vähemmän onnellisia, kun taas jos keskitymme tavoittelemaan merkityksellistä elämää, onnikin tulee usein siinä sivussa. Tämä on mielestäni äärimmäisen tärkeä pointti, sillä olen ollut jo pitkään huolissani siitä, mitä jatkuva onnellisuudesta hoilottaminen ja sen tavoittelu hampaat irvessä tekee varsinkin niille, jotka eivät juuri nyt koe olevansa onnellisia. Olen itsekin välillä ahdistunut siitä, miten "en osaa olla onnellinen, vaikka kaikki onkin hyvin", ja yleensä onnellisuusjuttujen lukeminen ei ole mainittavasti auttanut, pikemminkin päinvastoin.
Martelan mukaan hyvässä elämässä on kaksi peruspalikkaa: elämänhallinta ja elämänarvostus. Elämänhallinta on kykyä saada asioita aikaan, kun taas elämänarvostus on kykyä tavoitella oikeita asioita - sellaisia, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista. Juuri tämän jälkimmäisen sortin asioihin kirjassa pureudutaan selvitellen erään teoreettisen viitekehyksen ja empiirisen tutkimustiedon valossa sitä, millaisia asioita meidän kannattaisi tavoitella elääksemme hyvää elämää. Martela jakaa ihmiset hauskasti mutta havainnollisesti neljään luokkaan elämänhallinnan ja -arvostuksen mukaan. Hipit tietävät, mihin uskovat ja mitä haluaisivat tehdä, mutta eivät hallinnan puutteen takia saa sitä tehtyä. Suorittajilla puolestaan on rautainen itsekuri ja he saavat paljonkin aikaan, mutta eivät koe toimintaansa merkitykselliseksi. Onnettomilta taas puuttuvat sekä elämänhallinta että -arvostus. Neljäs ryhmä ovat kukoistavat valonöörit, jotka ovat vahvoilla molemmilla osa-alueilla: he loistavat sisäistä valoa tietäen, mikä heille on elämässä tärkeää, ja kykenevät myös käytännössä elämään elämäänsä sen ohjaamana - ja siten kokevat elämänsä rikkaana ja merkityksellisenä. Kukapa ei haluaisi kuulua tähän joukkoon?
"Elämän merkitys syntyy siitä, että että tekee itselleen merkityksellisiä asioita ja tekee itsensä merkitykselliseksi toisille ihmisille.
Valonööriyden ytimessä on sisäisen motivaation ohjaamana toimiminen. Sisäinen motivaatio tarkoittaa, että tekeminen itsessään on palkitsevaa, ja motivaatio on lähtöisin ihmisen omista kiinnostuksen, innostuksen ja arvostuksen kohteista. Sisäisen motivaatio lisäksi ihmistä liikuttavat myös sosiaalisen hyväksynnän hakeminen, turvallisuuden ylläpitäminen sekä resurssien turvaaminen, mutta pelkästään näiden ulkoisten motiivien varassa toimiminen ei tämän näkemyksen mukaan riitä hyvään elämään. Martelan tässä kirjassa esittämät näkemykset pohjautuvat pitkälti itseohjautuvuusteoriaan, johon hän on perehtynyt teorian kehittäjien johdolla ja tehnyt myös itse aiheesta empiiristä tutkimusta. Itsekin olen perehtynyt teoriaan jo aiemmin ja suorastaan innostunut siitä, sillä se vaikuttaa tarjoavan hienon tiivistyksen hyvän ja mielekkään elämän perusteista. Alkuperäisen teorian ydinajatus on siinä, että sisäinen motivaatio kohdistuu asioihin, jotka tyydyttävät ihmisen kolmea psykologista perustarvetta. Ne ovat läheisyys, vapaaehtoisuus ja kyvykkyys. Martela lisää luetteloon tutkimustensa pohjalta myös hyväntekemisen, joka tosin on tiiviisti yhteydessä läheisyyteen. Voimme hyvin ja koemme elämämme merkitykselliseksi, kun teemme asioita, jotka itse koemme tärkeiksi ja kiinnostaviksi, joiden parissa voimme oppia jatkuvasti uutta ja saada onnistumisen kokemuksia, jotka vahvistavat yhteyttämme toisiin ihmisiin ja joista on hyötyä muillekin kuin itsellemme. Simppeliä, eikö vain? Teoriassa toki, mutta käytännössä tiedämme kyllä, että oman jutun löytäminen voi olla haastavaa, ja vaikka tietäisimme, mitä kaikista eniten haluamme tehdä, se ei välttämättä niin sanoakseni tuo leipää pöytään. Meillä kaikilla on kuitenkin mahdollisuus tutkiskella itseämme ja löydösten perusteella lisätä elämäämme ainakin joitakin sisäisesti motivoivia asioita.
"Miten elää?
Tunne itsesi. Uskalla toteuttaa itseäsi. Vahvista yhteyttäsi toisiin ihmisiin. Tee merkityksellisiä asioita. Avaa silmäsi kauneudelle. Joku päivä kuolet. Tanssi nyt kun musiikki vielä soi."
Pakko on sanoa, että ihailen Martelan taitoa tiivistää - ja uskallusta tarttua näin suuriin teemoihin sortumatta naiiviuteen tai kauniisiin lauseisiin, jotka ovat sisältä tyhjiä (tosin filosofilta jos keneltä tämän pitäisikin luonnistua). Kirjassa tarjoillaan paitsi lukuisia tutkimusesimerkkejä (ja ilokseni lähdeluettelokin on kunnossa, mitä ei elämäntaitokirjoista läheskään aina voi sanoa, onhan niiden tieteellisyys muutenkin välillä aika hataralla pohjalla...), myös käytännön harjoituksia oman sisäisen motivaation kaivelemiseen, eikä haasteitakaan onneksi sivuuteta. Valonöörit on viihdyttävästi kirjoitettu ja ainakin allekirjoittanutta itsetutkiskeluun innostava ja motivoiva kirja, jonka suurin vahvuus on siinä, että se perustuu ajankohtaisen ja koetellun tutkimustiedon sekä filosofian yhdistelmään. Ja se toimii - kun aiheena on hyvä ja merkityksellinen elämä, tarvitsemme mielestäni ehdottomasti sekä psykologiaa että filosofiaa.
Onpa mielenkiintoisen ja inspiroiva kuuloinen opus. Tuollaisia kirjoja ja ajatusmalleja maailma tarvitsee. ♥ Sisäistä paloa ja intohimoa toivon kaikille.
VastaaPoistaNäin on! :)
PoistaMoni muukin on kehunu tätä :) On ollu pitkään omalla lukulistalla, mut nyt on varmaan pakko viimestään lukea!
VastaaPoistaJoo, mäkin olin suunnitellut tän lukemista jo aiemmin, mutta nyt vasta sain aikaiseksi, kun bongasin kirjan Hulluilta päiviltä naurettavan halvalla, kannatti kyllä :D
Poista