lauantai 21. helmikuuta 2015

Mietteitä mietelauseista

En voi väittää olevani mikään ylimalkaisten elämänviisauksien ystävä: minulla on taipumusta ajatella usein vähän turhankin monimutkaisesti, ja monien aforismien kohdalla tuleekin helposti ensimmäisenä mieleen se ajatus, että tässä nyt taas kerran yksinkertaistetaan moniulotteisia asioita. Ja niin tietysti tehdäänkin - sehän lyhyiden mietelauseiden idea käsittääkseni onkin, ilmaista helposti lähestyttävässä muodossa ajatelmia elämän suurista (tai joskus pienemmistäkin) kysymyksistä. Aforismit tuntuvat jakavan mielipiteitä kovasti: jotkut rakastavat niitä ja saavat niiden äärellä oivalluksia, toiset taas suhtautuvat niihin hyvinkin ylimielisesti muistutellen siitä, että asiat ovat todellisuudessa paljon monimutkaisempia. Itse kuuluin pitkään jälkimmäisiin, mutta viime vuosina mielipiteeni on loiventunut melko paljon, ja onpa täällä blogissakin tullut jaettua sitaatteja eri aihepiireistä. 

Vieläkään en yleensä saa mitään huikeita ahaa-elämyksiä mietelauseiden äärellä (siihen vaaditaan yleensä vähän pitempää tekstiä, sillä kaipaan yleensä ajatuksille perusteita), mutta ajatuksia ne usein herättävät - ja ehkä niiden hienous piileekin lopulta juuri siinä, että niitä voi tulkita niin monella eri tavalla. Lentäviä lauseita voi siis jokainen tavallaan käyttää omiin tarkoituksiinsa, vaikka joskus tulkinnat tietysti saattavat lipsua varsin kauas alkuperäisideasta (josta tosin ei välttämättä ole mitään varmuutta varsinkaan sellaisten aforismien kohdalla, jotka ovat eläneet kulttuurissa iät ajat). Ehkä mietelauseelta ei tarvitsekaan odottaa valmiita vastauksia, valmista tulkintaa elämästä - ehkä viisaampaa on suhtautua erilaisiin lausahduksiin avoimin mielin ja tutkailla, millaisia ajatuksia, tulkintoja ja tunteita ne omassa itsessä juuri tässä tilanteessa herättävät. Aika monelle lienee tuttua se, että joskus kirjallisuudessa tai muussa taiteessa (tai mediassa) pulpahtaa esiin tyylikkäästi muotoiltuna juuri se idea, jota itsekin on päässään pyöritellyt mutta jota ei ole osannut pukea sanoiksi. Silloin on vähän pakko uskoa, ettei ole yksin maailmassa ainakaan tämän ajatuksen kanssa, vaikka joskus olisi voinut siltä tuntuakin. Toisinaan aforismit voivat kaikessa yksinkertaisuudessaan myös muistutella erilaisista näkökulmista, joita ei välttämättä ilman ulkopuolista "apua" olisi tullut ajatelleeksi lainkaan. 

Oli miten oli, olen edelleen ainakin jossain määrin se änkyrä, jolla on kliseisiin ja muihin yksinkertaisuuksiin usein sanansa sanottavana. Täällä Tampereella kävellessäni törmään kuitenkin usein erääseen sitaattiin, joka on mielestäni harvinaisen osuva ja mainio ja saa minut aina hieman paremmalle tuulelle:


Mitä te ajattelette mietelauseista?

8 kommenttia:

 1. Minä taas olen mietelauseiden ja aforismien suurkuluttaja. Varsinkin etsin niitä ystävien synttäri- ja nimpparikortteihin ja yritän etsiä aina jotain sellaisia tekstejä, jotka jollain tavalla kuvastavat minulle kyseistä henkilöä. Ymmärrän tuon näkemyksen, että niissä yksinkertaistetaan asioita, mutta minä pidän niistä siksi, että ne onnistuvat joskus kuvaamaan juuri kyseistä hetkeä tai olotilaa hienosti. Näin ne nostavat sen hetken arjen yläpuolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, no tollasiin yhteyksiin mietelauseet munkin mielestä sopivat hyvin! :)

   Poista
 2. Täällä myös yksi suurkuluttaja, rakastan erilaisia mietelauseita ja saatan selailla niitä huvikseni esimerkiksi Pinterestissä toisinaan. Lähettelemme myös kavereiden kanssa aina tilanteeseen sopivia voimasanoja toisillemme. Yksinkertaistavathan ne monesti, mutta sehän jää aina jokaisen oman tulkinnan varaan miten ne ymmärtää, ehkä se onkin pointti, että yksi lyhyt ja yksinkertainen lause herättää monta näkokulmaa ja ajatusta. :)
  Kivaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika kiva tapa tuo kavereiden tsemppaaminen mietelauseiden avulla! :)

   Poista
 3. Jos kaipaan vahvistusta, asennetta tms niin ytimekkäät mietelauseet on varsinkin silloin mieleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aina tykännyt lukea ja jonkin verran käyttääkin mietelauseita. Varsinaisia oivalluksia en niistä aiemmin saanut, joskin monille nyökyttelin myötämielisesti. Kolme vuotta kestäneen kriisitulvan jälkeen olen löytänyt mietelauseet ihan uudella tavalla, sillä nyt olen saanut niistä välillä ihan huikeita ahaa-elämyksiä. Tai lähinnä niin päin, että juuri noinhan tuo asia onkin! Itsekin ajattelen monista asioista hyvin monimutkaisesti, mutta jotkut mietelauseet tuntuvat omassa yksinkertaisuudessaan oman elämäni kohdalla "totuuksilta". Pääsääntöisesti siis niin, että mietelauseet on ihan kivoja ja luen niitä paljon, mutta silloin kun joku niistä kolahtaa, niin se kolahtaa todella isosti 😊

   Poista
  2. Jep, varmasti moni "löytää" mietelauseet juuri vähän vaikeampina aikoina, ja jos niistä on itselle apua, niin sehän on vaan hieno juttu :)

   Poista