lauantai 3. toukokuuta 2014

Millainen on luova ihminen?

Löysin taas kerran mielenkiintoisen jutun, josta piti päästä hieman jaarittelemaan. Kyseinen artikkeli siis käsittelee sitä, millaiset asiat luonnehtivat erityisen luovia ihmisiä. Erityisesti huomioni kiinnitti toteamus, että luovuus ei ole mikään yksittäinen persoonallisuuden piirre vaan pikemminkin kokoelma piirteitä ja käyttäytymistapoja. Juttua varten haastateltu tutkija jopa väittää, että luovan ihmisen mieli on monimutkaisempi kuin vähemmän luovan. Kärsivän taiteilijaneron myytti on toki meille kaikille tuttu, mutta itse yllätyin hieman siitä, että siinä saattaa ihan oikeasti olla jotain perää jopa tieteellisen tutkimuksen valossa. Tietenkään luovuus ei kuitenkaan rajoitu pelkkiin taiteilijoihin, vaan sitä voi päästä toteuttamaan melkein missä ammatissa tai harrastuksessa tahansa (tai vaikka arjessa muutenkin, kyllähän monet sosiaaliset tilanteetkin vaativat luovia ratkaisuja).

 Untitled

Artikkelissa esitellään 18 luovien ihmisten piirrettä tai käyttytymistapaa, joista ajattelin nostaa muutaman mielestäni kiinnostavimman esille. On havaittu, että luovat ihmiset esimerkiksi:

1. Havainnoivat kaikkea - ja usein kirjoittavat havaintonsa ylös ja saavat niistä aineksia "luomistyöhönsä".

2. Tuntevat yksinolon voiman. Toki myös inspiroivat keskustelut ja muut yhteistyökuviot ovat usein tärkeitä luovuuden kannalta, mutta erityisen tärkeää on antaa ajatusten harhailla ja tutkailla sisäistä ääntään.

3. Kääntävät vaikeudet voitoksi. Vaikeuksia ei voi välttää, mutta niiden kautta voi oppia esimerkiksi näkemään asioita uudessa valossa (ja ne voivat myös vahvistaa ihmissuhteita, tavallisten asioiden arvostamista ja kokemusta siitä, että mistä tahansa voi selvitä).

4. Uskaltavat epäonnistua - eivätkä ota sitä liian henkilökohtaisesti.

Quotes 💕

5. Katselevat ihmisiä. Tämä on tietysti ykköskohdan alalaji mutta myös minun ehdoton suosikkini - mikä voisikaan olla inspiroivampaa kuin havainnoida muita ihmisiä?

6. Ympäröivät itsensä kauneudella. Luovat ihmiset myös osaavat arvostaa muiden luovuutta ja herkistyä taiteen äärellä (tai miksei tieteenkin, myös älylliset oivallukset voivat koskettaa).

7. Näkevät yhteyksiä asioiden välillä - silloinkin, kun muut eivät niitä näe.

Millaisia ajatuksia teillä on luovuudesta? Miten toteutatte omaa luovuuttanne?

2 kommenttia:

  1. Stressi ja väsymys ovat luovuuden pahimpia tukahduttajia. Silloin kun mielellä ja keholla on aikaa tarkkailla ja huomata asioiden syviä merkityksiä, luovuus on hyvällä mallilla :) kuitenkin myös tietty keveys ajatuksissa (joskus jopa flow) on tärkeä elementti, se on kait myös jonkinlaista omanlaistaan energiaa joka liittyy nimenomaan luovuuteen.

    VastaaPoista