tiistai 10. syyskuuta 2013

Lempipaikoista

Eilen illalla pimeän kaupungin läpi kotiin kävellessä iski ihan yhtäkkiä kummallinen tunne siitä, että tämä kaupunki on todella kaunis, viihtyisä ja täynnä paikkoja, joista pidän. Tämä on ehdottomasti edistystä, sillä tämä oli ensimmäisiä kertoja, kun olen huomannut viihtyväni Tampereella - ehkä todella jaksan asua täällä vielä ainakin seuraavat kolme vuotta haikailematta ihan koko ajan muualle. Viihtymisessä on ehdottomasti auttanut omien lempipaikkojen löytäminen, ja niistä yksi on ylitse muiden, nimittäin ikkunastani näkyvä pitkä laituri järven rannassa. Monena pimeänä iltana olen kävellyt laiturin päähän keskelle järveä kuuntelemaan hiljaisuutta, katsomaan pimeyttä ja haistelemaan tuulta, ja tunne on aina yhtä uskomaton - välillä jopa erehdyn hetkeksi kuvittelemaan, että olisin meren rannalla, ja juuri merta olen täällä asuessani kovasti kaivannut.


Omassa lempipaikassa käymisen ja yleisemmin luonnossa liikkumisen vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin on tutkittu myös tieteellisesti, ja kuten arvata saattaa, viihtyisän ja rakkaan ympäristön on havaittu vaikuttavan psykologiseen (ja itse asiassa fyysiseenkin, mm. stressiä lievittämällä) hyvinvointiin edistävästi. Luonnossa liikkumisen rauhoittava, stressiä vähentävä ja hetkessä elämistä edistävä vaikutus on varmasti monille tuttu, mutta myös rakennetusta ympäristöstä voi löytää paikkoja, joissa kokea samantyyppistä elpymistä ja virkistymistä. Itse en varsinaisesti ole luontoihminen, pidän täysin koskematonta luontoa aika pelottavana paikkana, joten omat lempipaikkani löytyvät kaupungeista: niiden joukossa on esimerkiksi puistoja, rantoja, kadunpätkiä, museoita ja kahviloita. Toki luonnon rauhassa on varmasti keskimäärin virkistävämpää kuin ihmisvilinän keskellä, ja itsekin kaipaan joskus lähes täydellistä rauhaa - ja mikä parasta, satun olemaan niin onnekas, että sitä löytyy heti kotipihani ulkopuolelta, vaikka asunkin hyvin lähellä keskustaa.


Millaisia ovat teidän lempipaikkanne?

P.S. Kuvat ovat viime talvelta, kun nyt ei sattunut olemaan kameraa mukana ulkona heiluessa - onneksi vielä ei näytä ihan noin talviselta :D

5 kommenttia:

 1. Minulle tärkeitä paikkoja ovat kodin lisäksi järvien rannat ja vesistöt, niissä ajatukset rauhoittuvat. Kuopiossa asuessa pidin tärkeinä myös pieniä rännikatuja,vaikka muuten kaupunkiympäristön sijaan suosin metsää ja luontoa.

  VastaaPoista
 2. hietzu, ne Kuopion pienet kadut ovat kyllä tosi kivoja! :) Jännä juttu muuten, että juuri vesistöjen rannalla monet tuntuvat viihtyvän parhaiten... jokin siinä vedessä ilmeisesti rauhoittaa ihmisiä.

  VastaaPoista
 3. Ovatko nuo kuvat Ratinan rannasta? Siitä missä on uusia taloja? Näyttää tutulta, olen muuttamassa niihin pian :)

  VastaaPoista
 4. Itselleni luonnon läheisyys on tärkeää, mutta toisaalta myös hyvät yhteydet ihmisten ilmoille. Kauniilta näyttää laiturimaisema! :)

  VastaaPoista
 5. Anonyymi, kyllä! Ollaan sitten kohta naapureita, tervetuloa :)

  Jii, joo, mullekin hyvät yhteydet ihmisten ilmoille ovat äärimmäisen tärkeitä - maalla asumistakin voisi harkita, jos sieltä pääsisi lyhyessä ajassa kaupunkiin :D

  VastaaPoista