sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Miksi lukeminen kannattaa aina

Olen ollut pienestä pitäen (tai siis siitä lähtien, kun opin lukemaan) kova lukemaan. Kirjamakuni on vaihdellut  hevoskirjoista fantasiaan ja antiikin draamoista nykykirjallisuuteen, vähän kaikenlaisiin opuksiin on tullut tutustuttua, ja siitä olen tietenkin pelkästään iloinen. Makuni on edelleen varsin avoin, mutta ne fantasia- ja hevoskirjat ovat kyllä jääneet pääosin historiaan. Parina viime vuotena olen lukenut aiempaa vähemmän romaaneja ja muuta kevempää, kun koulukirjat ovat vieneet niin paljon aikaa, mutta kunhan kevään viimeiset tentit ovat pian ohi, aion ehdottomasti ryhdistäytyä lukemisen suhteen. Minulla on nykyäänkin aina vähintään yksi kirja (siis koulukirjojen lisäksi) kesken, ja luen kyllä päivittäin jotain, mutta usein vain muutaman sivun kerrallaan, joten yhden kirjan lukemiseen saattaa mennä viikkokausia - vähän hävettää, kun vertaa peruskoulu- ja lukioaikoihin, jolloin luin helposti useamman kirjan viikossa. Tällä hetkellä luettavanani on vihdoin Anna Karenina, hirmuinen järkäle, jonka olen aikonut lukea jo ties kuinka pitkään, mutta en ole aiemmin uskaltanut - onneksi nyt uskalsin, sillä pidän tarinasta ja sen henkilöistä todella paljon.
Miksi sitten lukeminen on mielestäni niin hieno harrastus? Esimerkiksi siksi, että se:

 Large

- antaa mahdollisuuden uppoutua täysin toiseen maailmaan ja usein aikakauteenkin, ja tutustua ihmisiin, jollaisia ei tosielämässä ehkä koskaan tapaisi

- kehittää yleissivistystä ja kulttuurien tuntemusta

- kehittää tunne-elämää (esimerkiksi empatiaa ja samastumista) avartaa maailmankuvaa, ihan varmasti!

- auttaa rauhoittumaan ja unohtamaan hetkeksi oman elämän ongelmat ja arkisen sähellyksen

- tarjoaa kiinnostavia keskustelunaiheita

- lievittää tylsyyttä: itse kuljetan usein jotain lukemista mukana siltä varalta, että joutuu odottelemaan jossain, ja niissä tilanteissa luen paljon mieluummin kirjaa kuin vaikkapa näprään puhelinta

- antaa mahdollisuuden kokea melkein mitä tahansa tunteita "turvallisesti"

- tarjoaa mahdollisuuden kokea mieletöntä flow'ta ja huippukokemuksia taiteen äärellä (edellyttäen tietysti, että kirja on todella hyvä eikä vain keskinkertainen tai pikkuisen viihdyttävä)

 Large

Miksi sinä luet/et lue?

P.S. Myös kirjasuositukset ovat hyvin tervetulleita! :)

10 kommenttia:

 1. Allekirjoitan kaiken! :)

  Lukeminenhan on noin yleisesti ehkä parasta maailmassa. Luen monista syistä ja ennen kaikkea siksi, että se ei ole koskaan tylsää. Kirja voi olla tylsä, mutta sitähän voi aina vaihtaa. Luen, koska haluan kokea maailmaa laajemmin kuin omasta perspektiivistäni. Ja kyllä, pidän lukevia ihmisinä jollain tasolla parempina kuin niitä, jotka eivät koskaan lue. (Tämä on nyt sitten vähän kärjistetty vitsintynkä). ;)

  Kirjasuosituksia... Hmm. Jeffrey Eugenidesin Middlesex ja Jonathan Franzenin Vapaus ovat erinomaisia. Ja Aki Ollikaisen Nälkävuosi. Itse olen nyt tykästynyt Alexander McCall Smithin Mma Ramotswe -sarjaan. Sopii kevyeen tarpeeseen.

  VastaaPoista
 2. Hyvin tiivistetty kirjallisuuden parhaat puolet. Itse luen osaksi siksi että haluan syventää taidehistorian tietämystä ja osaksi siksi että siinä tosiaan pääsee toiseen maailmaan. Harvinaisen paljon oma kirjallisuuteni keskittyy kuitenkin aina jotenkin taiteen ympärille.

  VastaaPoista
 3. Mulla on muuten ihan sama nytten tuon lukemisen kanssa, kaikkki aika menee ihan muuhun ja se harmittaa :C Tällä hetkellä onkin kesken elämänkerta, vaikka yleensä luen jotain kevyttä. Kesällä voisin ottaa haasteeksi Taru Sormusten Herrasta kirjoja >8)

  Hyviä kirjoja... Vilja-Tuulia Huotarisen Valoa valoa valoa, jota koko luokkani inhosi ja minä rakastin. Enpähän muuten ole pitkään aikaan lukenut mitään erikoista (tulee koko ajan mieleen vain tunnettuja kirjoja jotka varmasti useampi kirjaihminen on jo kahlannut läpi) hyvää kirjaa. Yksi ajatuksia herättänyt kirja: Uusi Uljas Maailma Aldoun Huxleylta. Hehee.

  VastaaPoista
 4. Lukeminen on oikeastaan aika jännä juttu, se on niin kokonaisvaltainen ja mukaansa vievä kokemus. Mä olen myös kova lukemaan & rakastan kirjoja :) En varmaan pystyisi olemaan jos en saisi lukea & omistaa kirjoja. Niistä löytää niin paljon! Kirjoja lukemalla myös tutustuu erilaisiin ihmisiin ja maailmoihin tarinoiden kautta, joka auttaa yksinäisyyteen.

  Sitten taas on ihmisiä, jotka eivät koskaan lue mitään kirjoja...vieläkin ihmettelen sellaisia ihmisiä!

  VastaaPoista
 5. Totta joka sana! Tulee liian harvoin luettua mitään niiden koulun pakollisten romaanien ja näytelmien lisäksi. Nyt kirjastossa odottaa varauksesta hakemista Synnintekijä , Kaikki peliin , Loputon uni , Kafka rannalla ja Piin elämää. Yritän löytää aikaa noille kaikille! :)

  Mäkään en voi ymmärtää niitä, jotka ei tykkää lukea! On kuitenkin niin monta erilaista tarinaa, että luulisi kaikille löytyvän jotain.

  Sun blogi on ihan huippu! Virkistävä poikkeus kaiken massan keskellä. Pistää ajattelemaan :)

  VastaaPoista
 6. Suketus, täytyy myöntää, että itsekin pidän lukevia ihmisiä ehkä ihan pikkuisen parempina, tai ainakin sivistyneempinä ;) Kiitos suosituksista, tuon Middlesexin olen aikonut lukea jo ties kuinka pitkään, mutta en ole vielä ehtinyt :)

  hietzu, mikäs siinä, vaikka lukisi lähinnä jostain tietystä aiheesta, sittenpähän oppii paljon ainakin siitä! Itsekin luin jossain vaiheessa paljon taidetta käsitteleviä kirjoja, ja edelleen kiinnostaa kovasti :>

  veera, Taru sormusten herrasta on kyllä hieno teos, suosittelen lämpimästi! Tajusin muuten juuri, etten ole tainnut ikinä lukea yhtäkään elämäkertaa. Oho. Kiitti suosituksista sullekin!

  hippityttö, jep, lukeminen on kyllä parhaimmillaan mielettömän mukaansatempaava kokemus. Ja totta, auttaa myöskin yksinäisyyteen, niin kuin useimpiin muihinkin pulmiin :)

  Iida, voi kiitos, ihana kuulla, että viihdyt blogini parissa! :) Kafka rannalla on muuten ihan loistava kirja, itsekin luin sen pari kuukautta sitten, enkä ole pitkään aikaan lukenut mitään yhtä tehokkaasti mukanaan vievää :)

  VastaaPoista
 7. Totta joka sana! :D Ja onnea Anna Karenina-projektiin, siinä oli kyllä rutkasti töitä ! Sinulle on muuten tunnustus blogissani.

  VastaaPoista
 8. Culturelle, ei sen lukeminen oikeastaan työltä tunnu :) Luulin etukäteen sen olevan jotenkin vaikeaa tekstiä tai jotain, mutta sehän on oikeastaan aika helppolukuinen ja viihdyttävä :)

  VastaaPoista
 9. Tämä kuulostaa hyvin tylsältä, mutta luulen lukevani enimmäkseen tottumuksesta! Se on ollut lapsuudessani yksi vähäisistä harrastuksistani ja totta kai se on kulkenut tähän päivään asti intohimonani. Minulla on aina jokin kirja kesken, jota luen vähintään ennen nukahtamista sängyssä (ehdollistunut rutiini nukahtamiseen). Toki luen myös tiedonjanosta ja kokemuksellisuuden tähden.

  VastaaPoista
 10. Merituuli, mulla on ihan sama juttu, joka ilta on pakko lukea sängyssä, muuten ei uni tule :D Eli ehkä mullakin lukeminen on aika rutiininomaista, mutta ei se välttämättä ole huono asia ollenkaan, kunhan siitä pitää ^^

  VastaaPoista