Olen viime viikkoina sairastellut sen verran kiitettävästi, että olen kerrankin ehtinyt lukea paljon - kun ei oikein muutakaan jaksa (tai pysty, kun olin useamman päivän mykkä). Tavallaan aika ihanaa, että joskus ehtii ja jopa jaksaakin uppoutua kirjaan useammaksi tunniksi kerrallaan! Tavallisesti keskittymiskykyni ei sellaiseen riitä, ellei kyseessä ole aivan harvinaisen mielenkiintoinen teos. Tällä kertaa oli hyvä tuuri, sillä onnistuin bongaamaan kirjastosta sen kummempia miettimättä muutaman ajatuksia herättävän ja mukaansatempaavan kirjan.
Emilia Vuorisalmi: Sekaisin LOVEsta
Tätä rakkaudesta kertovaa pikku tietokirjaa olin aiemmin silmäillyt kirjakaupassa moneen kertaan mutta aina jättänyt ostamatta, koska se vaikutti ensisilmäyksellä aika viihteelliseltä ja köykäiseltä. Onneksi tuli vastaan kirjastossa, sillä ihan mielenkiintoinen opushan tämäkin oli! Vuorisalmi on lääkäri, tv-juontaja ja luennoitsija, joka esittelee kirjassa "rakkaustiedettä", eli rakastumisen, rakastamisen ja parinvalinnan tieteellistä pohjaa. Siis nimenomaan ennen kaikkea biologista ja evolutiivista pohjaa, näkökulma on erittäin luonnontieteellinen, eikä esimerkiksi rakkauden kulttuurisiin merkityksiin juuri paneuduta. Rakkauden biologiset taustat kirjassa kuitenkin esitellään mukavan helppotajuisesti ja selkeästi, ja muutenkin kirja on asiapitoisuudesta huolimatta helppolukuinen ja viihdyttävä.
Tomi Astikainen: Miten elää ilman rahaa
Tämä niin ikään viihdyttävä ja mukaansatempaava kirja kertoo Astikaisen (kauppatieteilijä koulutukseltaan, aika yllättävää) neljän vuoden kokeilusta elää ilman rahaa. Niin hämmentävää, että kyllähän tällainen väkisinkin herättää uteliaisuutta! Kirjassa Astikainen kertoo elämästään rahattomana maailmanmatkaajana ja tarjoilee lukijalle sekä tavalliseen arkeen soveltuvia säästövinkkejä että ohjeita niille, jotka haaveilevat "hyppäävänsä pois oravanpyörästä" (niin paljon kuin kyseistä ilmaisua inhoankin!) kokonaan. Kirja oli todella hämmentävä ja herätti hyvinkin paljon ajatuksia. Säästäväinen ja ei-niin-kulutuskeskeinen elämäntapa on totta kai erittäin jees, mutta itse olen ilmeisesti sielultani niin perinteikäs kapitalisti, että minun on vaikea olla näkemättä vuosien päämäärätöntä hortoilua muuna kuin haahuiluna, joka ei tuota tähän maailmaan mitään uutta. Vierastan koko ajan enemmän lähinnä oman navan ympärillä pyörivää puhetta itsensä toteuttamisesta ja kehittämisestä, ja vaikka tämä kirja ei onneksi sitä sataprosenttisesti edustakaan, siinä oli jotain hieman ärsyttävää ja hippusen naiivia mielestäni. Mieluummin taidan edelleen luottaa tutkimukseen pohjautuvaan länsimaiseen lääketieteeseen ja vaikka vähän maksaakin siitä kuin keskittyä sairastuttuani "lähettämään avunpyyntöjä universumille ja luottamaan vetovoiman lakiin". Huonoksi kirjaksi ei voi moittia, kun lukukokemus herätti näin paljon ajatuksia, sekä innostuneita että kriittisiä.
Alister McGrath: Tieteen ja uskonnon dialogi
Ja tässähän päästään tietysti yhden lemppariaiheeni äärelle, eli uskon ja tieteen kysymyksiä pohdiskelemaan. McGrath on arvostettu teologi ja kirjailija, joka tässä kirjassa johdattaa lukijan kattavasti uskonnollisen ja tieteellisen maailmankuvan dialogiin. Kirjassa pohditaan siis tieteen ja uskonnon välistä suhdetta: Ovatko ne väistämättä sotatilassa keskenään? Mikä on eri aikoina ollut tieteen asema eri uskonnoissa ja teologiassa? Mitä tiede ja uskonto oikeastaan pohjimmiltaan ovat, ja mitä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia niiden välillä on? Todella kiehtovia kysymyksiä, ja kirjassa niitä käsitellään ilahduttavan monipuolisesti niin historiallisesta, filosofisesta, luonnontieteellistä kuin teologisestakin perspektiivistä. Tämä on sellainen kirja, jota voisin suositella luettavaksi sekä kiihkeille ateisteille että tiukkapipoisille uskovaisille: molemmille nimittäin voisi olla hyväksi vähän mietiskellä sitä, onko uskontoa ja tiedettä loppujen lopuksi asetettava vastakkain niin voimakkaasti kuin usein tehdään.
Mitä kiintoisaa te olette viime aikoina lukeneet?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti