maanantai 21. maaliskuuta 2016

Ajatuksia onnesta

Somekontaktini tiesivät kertoa, että eilen vietettiin kansainvälistä onnellisuuden päivää. En ollut kuullutkaan moisesta aiemmin, mutta mikäs siinä: vähän kaikelle tuntuu nykyään olevan oma nimikkopäivänsä, ja jos sen tarkoitus on kiinnittää huomiota tärkeään asiaan, en näe siinä mitään ongelmaa. Onnellisuuspäivän kunniaksi aloin tietysti miettiä taas kerran, mitä itse ajattelen onnellisuudesta. Aihetta on vatvottu täällä blogin puolellakin ihan sen alkumetreiltä lähtien, mutta uusien kokemusten ja toki myös karttuneen tietopohjan myötä omatkin ajatukseni aiheesta ovat varmasti muuttuneet alkuajoista melko lailla. 

Minulle (ja uskoisin että monelle muullekin) tulee onnellisuudesta ensimmäisenä mieleen sellaisia käsitteitä kuin terveys, rakkaus, ystävyys ja mahdollisuus tehdä mielekkäältä tuntuvaa työtä. Nämä kaikki ovat tietysti tärkeitä ja tavoiteltavia asioita, mutta nykyään olen taipuvainen ajattelemaan onnellisuutta enemmänkin tekemisenä tai pyrkimyksenä kuin staattisena asiaintilana. Toisinaan sanotaan, että rakkaus ilmenee ennen kaikkea teoissa, ja itse laajennan tämän mielelläni koskemaan myös onnellisuutta - tai ehkä usein on osuvampaa puhua hyvästä elämästä. Itse näen onnen ja ilon välisen eron ennen kaikkea siinä, että ilo on hetkellinen tunnekokemus, kun taas onni ei ole yksittäinen perustunne vaan laajempi kokonaisuus, yleinen kokemus oman elämän laadusta. Gradua tehdessäni tutustuin itseohjautuvuusteoriaan, joka korostaa sisäisen motivaation merkitystä ihmisen psykologisen hyvinvoinnin muotoutumisessa. Teorian mukaan meillä kaikilla on sisäänrakennettu tarve itsenäisyyteen, kyvykkyyden tai pärjäämisen tunteeseen sekä yhteyteen toisten ihmisten kanssa, ja näitä tavoitteita edistävät teot koetaan sisäisestä motivoivina eli sellaisina, jotka tuntuvat itsessään mielekkäiltä ja tavoittelemisen arvoisilta. Sisäisesti motivoitunut toiminta ei takaa jatkuvaa mielihyvää tai ylitsepursuavaa iloa, mutta se tekee elämästä pitemmän päälle mielekkään ja tarkoituksellisen tuntuista. Tunnen kovasti vetoa näihin ajatuksiin, sillä en osaa ajatella onnellisuutta tai hyvää elämää pelkkänä passiivisena öllöttämisenä: toki tietoinen läsnäolo ja  pienistä hetkistä nauttiminen tuovat hyvää oloa ja mielenrauhaa, mutta niiden lisäksi tarvitaan jotain, mikä antaa elämälle suunnan ja tarkoituksen (tai jos ei aivan tarkoitusta, niin ainakin oleellisilta tuntuvia tavoitteita). Ajattelen, että onni ei ole olemista vaan tekemistä, eteenpäin pyrkimistä ja oman olemisen suuntaamista mielekkääseen toimintaan.

Kun mietin sitä, mitkä tekemiset omalla kohdallani ovat kaikkein mielekkäimpiä, etusijalle nousee luominen. Motivoidun parhaiten sellaisesta tekemisestä, jossa pääsee luomaan maailmaan jotain uutta. Joskus luominen voi olla niinkin konkreettista kuin vaikkapa tämän blogin tai minkä tahansa muun tuotoksen kirjoittaminen, mutta luomisessa voi olla kyse myös esimerkiksi ymmärryksen ja uuden tiedon luomisesta, mikä erityisesti saa pääkoppani kihisemään innostuksesta. Luominen ei koskaan tapahdu tyhjiössä (ainakaan minun ajatusmaailmani puitteissa), vaan siinä on pitkälti kyse uusien yhteyksien näkemisestä, soveltamisesta ja tuttujen asioiden yhdistelemisestä uudella tavalla. Luovuus ei missään nimessä rajoitu pelkkään taiteelliseen toimintaan, vaan sitä voi harjoittaa lähes missä tahansa työssä - itse esimerkiksi ajattelen, että psykologin asiakastyö tai tieteellinen tutkimus on oikein oivallinen paikka uuden luomiseen (tai siis tutkimushan jo lähtökohtaisesti on uuden tiedon luomista). Olen pitkään ajatellut olevani hyvinkin teoreettinen ja abstrakteihin pohdintoihin taipuvainen tyyppi, mutta viime aikoina olen huomannut, että koen erityisen motivoivina sellaiset puuhat, joiden lopputuloksena on jokin konkreettinen (hyvin usein kirjallinen) tuotos.

Minulla ei ole tarjota vastauksia siihen, miten tulla onnelliseksi. Haluaisin kuitenkin hieman tuuppia teitä kaikkia siihen suuntaan, että löytäisitte elämäänne jotain mielekästä tekemistä, joka saa teidän sydämenne lyömään tiheämmin ja mielenne pursuamaan elinvoimaa ja innostusta. Omaa juttua ei ole aina helppo löytää, ja sen toteuttamisen tiellä voi tulla vastaan monenlaisia esteitä. Siitä huolimatta aika varma siitä, että jokaisella meistä on mahdollisuus etsiä ja luoda elämäänsä lisää mielekkyyttä ja itsensä toteuttamisen mahdollisuuksia - mutta kokeilematta niitä on vaikea löytää :) 

Mikä sinut tekee tänään onnelliseksi? 

2 kommenttia:

 1. Nanna, hyvin kirjoitit, kiitos!

  "..onni ei ole yksittäinen perustunne vaan laajempi kokonaisuus, yleinen kokemus oman elämän laadusta."

  "..meillä kaikilla on sisäänrakennettu tarve itsenäisyyteen, kyvykkyyden tai pärjäämisen tunteeseen sekä yhteyteen toisten ihmisten kanssa.."

  "..onni ei ole olemista vaan tekemistä, eteenpäin pyrkimistä ja oman olemisen suuntaamista mielekkääseen toimintaan."

  Minä pyrin luomaan itselleni hyvää mieltä tuottavia pieniä juttuja, kuvia, tekstejä, käsitöitä, leipomuksia jne. Osan niistä uskaltaudun julkaisemaan blogissani toivoen hyvän mielen välittyvän niiden kautta kaikille muillekin.

  Hyvää ja aurinkoista pääsiäistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mindy! :) Ihanaa pääsiäistä sinnekin!

   Poista