Suhtautumiseni self help -kirjoihin on hieman ristiriitainen: ajatuksesta pidän todella paljon (ihmisten into kehittää itseään on toki hieno asia, ja on myös hienoa, jos siihen on helposti tarjolla apuvälineitä), toteutus puolestaan usein nyppii. Kirjaston tai kirjakaupan self help -hyllyltä löytyy lähes kaikkea mahdollista aina enkeli- ja horoskooppihömpästä tieteelliseen tutkimustietoon, mikä suoraan sanottuna huolettaa. Toki ihmisellä on oikeus myös hömppään ja ei-tieteellisiin lähteisiin, mutta jaksan silti paheksua sitä, että kirjakaupoissa niitä löytyy esimerkiksi psykologia-otsikon alta tieteeseen pohjaavien opusten vierestä. No, tämän johdannon olisi oikeastaan voinut vaikka jättää välistä, sillä tällä kertaa luin mitä ilmeisimmin self help -genreen lukeutuvan kirjan, jota voin lämpimästi suositella!
Maaretta Tukiaisen vastikään ilmestynyt Hyvän mielen taidot on takakansitekstin mukaan kirja, joka "kannustaa sinua tunnistamaan oman potentiaalisi ja tekemään unelmistasi totta." Aika paljon luvattu, mutta kirjan idea on yksinkertaisuudessaan hyvä ja selkeä: kirjassa esitellään taitoja, joiden avulla jokainen voi kehittää mieltään joustavammaksi, kehittää itsetuntemustaan ja saada elämäänsä lisää iloa ja merkityksellisyyttä. Kirjan oheen voi hankkia myös Hyvän mielen kortit, joissa kuuluu olevan ytimekkäitä vahvistuslauseita kirjassa esiteltyihin taitoihin liittyen.
Kirjassa esitellyt taidot on jaettu seitsemään kokonaisuuteen: myönteisyyden taidot, tahdonvoimataidot, vuorovaikutustaidot, myötätuntotaidot, luovuustaidot, läsnäolotaidot ja itsensä johtamisen taidot. Jokaiseen pakettiin sisältyy 7-8 yksittäistä taitoa, joita kirjassa esitellään yhteensä 53 kappaletta - aika paljon harjoiteltavaa siis, jos päättää ottaa asiakseen käydä kaikki läpi! Jokaisen taidon esittelyn yhteydessä on tosielämän esimerkkitarinoita ja lukuisia käytännön harjoituksia, joiden avulla kyseistä taitoa pääsee mukavasti treenaamaan vaikka saman tien.
Taitokokonaisuudet eivät tietenkään ole tuulesta temmattuja vaan perustuvat tutkimustietoon positiivisen psykologian alalta. Mukana on varmasti monille paljon tuttujakin juttuja: tietoisen läsnäolon, kiitollisuuden harjoittamisen ja myönteisyyden positiiviset vaikutukset elämänlaatuun lienevät kyllä pääpiirteissään asiasta kiinnostuneiden tiedossa. Mielestäni kirjan vahvuus on kuitenkin ennen kaikkea siinä, että se on kattava ja napakka paketti positiivisen psykologian aiheita ja harjoituksia, joita harvemmin löytää näin suurta määrää yksien kansien välistä. Kirjaa on helppo ja miellyttävä lukea vaikka kappale kerrallaan satunnaisessa järjestyksessä, sillä taitojen harjoittelujärjestyksellä ei juuri ole väliä. Kaikkia kirjan harjoituksista en tietenkään ole ehtinyt testata läpi, ja osa niistä olikin jo ennestään tuttuja, mutta ainakin osaan lopuista aion myös tutustua jatkossa - ja luultavasti myös hyödyntää joitakin niistä asiakastyössä, sillä uudet ja konkreettiset ideat ovat aloittelevalle mielenterveysalan työläiselle erittäin tervetulleita :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti