Sain Gummerukselta arvioitavaksi Mia Jokinivan uutuuskirjan nimeltä Stressin luomuhoito: Täsmätekniikat hengähdyshetkiin. Jokiniva toimii yritysvalmentajana, kouluttajana sekä jooga- ja meditaatio-opettajana, ja häneltä on pari vuotta sitten julkaistu niin ikään stressinhallintaa käsittelevä Hengähdyshetkiä-kirja, jota tosin itse en ole lukenut. Stressinhallinta on kuitenkin aiheena erittäin kiinnostava, ja olen niin opintojen, aiemman työharjoittelun kuin itseopiskelunkin myötä tutustunut siihen melko perusteellisesti. Opittavaa kuitenkin riittää aina, ja tämän kirjan lukeminen herätti uudelleen vähän tauolla olleen innostukseni juuri tätä aihetta kohtaan. Välillä tuntuu, että stressistä puhutaan jatkuvasti sanomatta juuri mitään uutta tai hyödyllistä - melkein mistä tahansa ongelmista voidaan syyttää stressiä (jolla yleensä tarkoitetaan nimenomaan työ- tai opiskelustressiä, vaikka totta kai stressi voi liittyä muihinkin elämänalueisiin). Valitettavan usein unohtuu, että stressi on nimenomaan omaa reaktiotamme tilanteeseen, jonka vaatimuksista emme usko tämänhetkisten voimavarojemme avulla selviytyvän. Totta kai jotkut tilanteet yksinkertaisesti ovat omiaan aiheuttamaan stressiä, mutta siitä huolimatta olisi hyvä pitää aina mielessä, että stressin kokemiseen ja siitä selviytymiseen voi myös itse vaikuttaa aika paljonkin. Kukaan tuskin on väittämässä, että stressaaminen tai stressaamattomuus olisivat pelkkiä valintoja (ovathan jotkut kerta kaikkiaan alttiimpia stressin kokemiselle kuin toiset). Onneksi jokaisella on kuitenkin mahdollisuus pieniin muutoksiin, jotka voivat kuitenkin parhaimmillaan vähentää stressin kokemista merkittävästi.
Kuten kirjan nimikin kertoo, Stressin luomuhoito esittelee varsin monipuolisesti erilaisia harjoituksia, joiden avulla voi vähentää stressiä ja oppia mahdollisesti myös ehkäisemään sitä. "Luomuhoito" viittaa tietysti siihen, että usein stressin oireita hoidetaan lääkkeillä, kun taas tässä kirjassa esitellään tekniikoita, joilla rauhoitetaan ylikierroksilla käyvää hermostoa luomukeinoin. Kirjassa esitellään hermostoa rauhoittavia hengitystekniikoita, mindfulness-henkisiä meditaatio- ja keskittymisharjoituksia, rentoutusharjoituksia sekä restoratiivisia joogaharjoituksia. Varsin monenlaisia tekniikoita periaatteessa, mutta yhden aihepiirin totaalinen puuttuminen jäi suorastaan hieman ihmetyttämään: luonnossa liikkuminen on lukuisissa tutkimuksissa yhdistetty parempaan stressistä palautumiseen, ja eikös se ole luomuhoitoa parhaimmillaan?
Stressistä on kirjoitettu lukuisia kirjoja monesta eri näkökulmasta, ja myös stressinpurkuharjoituksia löytyy nykyisin vähän joka puolelta. Stressin luomuhoito ei siinä mielessä ole lainkaan ainutlaatuinen kirja, mutta iso plussa tulee ehdottomasti tieteellisestä lähestymistavasta: kirjassa esitellään mukavan perusteellisesti stressireaktion fysiologiaa ja lisäksi monenlaisia konkreettisia tutkimusesimerkkejä stressiin liittyvistä kysymyksistä. Itse asiassa täytyy jopa todeta, että suorastaan yllätyin (positiivisesti) siitä, miten vapaa tämä kirja oli epätieteellisestä huuhaasta - sopivaa luettavaa siis ainakin tällaiselle änkyrälle. Toisaalta kirjan sisältö koostuu kuitenkin enimmäkseen harjoituksista, ja taustoittava tekstikin on sen verran helppolukuista, että luulisin sen avautuvan sellaisellekin, jolle stressiin liittyvä tieteellinen tutkimus ei ole entuudestaan tuttua. Mainio ja hyödyllinen kirja kaiken kaikkiaan, suosittelen! Itse en ole vielä ehtinyt testaamaan kovinkaan monia kirjan harjoituksista, ja osa olikin melko tuttuja, mutta täytynee kokeilla niitä vieraampiakin, jos vaikka löytyisi uusia juttuja omaan "työkalupakkiin" :)
Kiinnitin huomiota tähän kirjaan kirjakaupassa ja meinasinkin jo ostaa, mutta sitten muistin, että minun täytyy säästää. Ehkäpä kirjastosta löytyy. :) Kiva kuulla, että kyseessä on hyvä kirja!
VastaaPoistaJoo, kannattaa kyllä lukea jos kiinnostaa! :)
PoistaHyvä vinkki, vaikkakin tämmöisiä kirjoja on jo aika paljon.
VastaaPoistaJep, onhan näitä, tosin taso ja tieteellisyys toki vaihtelee.
Poista