Toivottavasti nyt kukaan uskovainen ei tästä älähdä, mutta itse suhtaudun nykyään uskontoihin (huom: siihen, mitä uskotaan, ei siihen, miten kirkko käyttää valtaa yhteiskunnassa) melko samalla tavalla kuin taiteeseen. Minulle myyttien totuusarvo on suurin piirtein sama kuin vaikkapa hyvän fiktiivisen romaanin tai runon. Kummassakaan ei ole tärkeintä se, mikä on objektiivisesti totta, vaan se, mitä puolta ihmisyydestä tai maailmasta tarina onnistuu jollain tavalla kuvaamaan. Ja tietysti se, miten ihmiset voivat tarinan avulla ymmärtää itseään ja muita paremmin tai saada lohtua ja turvaa vaikeuksien ja epävarmuuden keskellä. Tietysti uskontojen takana on epävarmuuden ja kuoleman pelkoa, sisäsyntyistä tarvetta löytää selityksiä selittämättömälle, mutta ei se mielestäni mitenkään mitätöi myyttien arvoa. Ehkä ne ovat "vain" yksi tapa saada jotain järkeä ja logiikkaa sekasorron keskelle. Ja kauneutta, ennen kaikkea kauneutta (joka tietysti on, kuten tiedämme, katsojen silmässä myös tässä asiassa). Sitä maailmassa ei ole koskaan liikaa.
Valoisaa pääsiäistä kaikille! :)
En älähtänyt. Mielenkiintoista pohdintaa Samoin sinne oikein hyvää pääsiäisen aikaa!:)
VastaaPoistaKiitos! :) Ja kivaa pääsiäisen jatkoa sinne päin!
PoistaMinä olen luterilaisen ja ortodoksisen uskon kanssa tekemisissä kirkkotaiteen kautta ja olen kyllä sitä mieltä, että esineistön kautta tarkasteltuna myytit ja uskomukset ovat mielenkiintoisia. Kuten sanoitkin, ei niinkään se kirkko instituutiona.
VastaaPoistaJokainen saakoon ajatella uskosta, kirkosta ja uskomuksista kuten haluaa, kunhan se ei vahingoita muita. :)
Hyvää pääsiäistä!
Kirkkotaide on kyllä hyvin kiehtovaa sekin, ja ylipäätään se, miten paljon uskonnot ovat vaikuttaneet kulttuuriin ja taiteisiin :)
Poista