Tuossa linkittämässäni jutussa mm. masentuneiden ja ahdistuneisuushäiriöistä kärsivien nuorten kanssa pitkään työskennellyt ammattilainen kertoo luonnossa liikkumisen tukeneen nuorten kuntoutumista. Kuulemma jo neljällä puolen vuoden aikana toteutetulla luontopäivällä on saatu aikaan merkittäviä tuloksia, mikä suoraan sanottuna kuulostaa aika uskomattomalta - voisi nimittäin kuvitella, että ainakin pysyvien myönteisten vaikutusten aikaansaamiseksi luonnossa pitäisi viettää vähän enemmän aikaa. Toisaalta tuossa tapauksessa ei tietenkään ole kyse ainoastaan luontoympäristön vaikutuksista, sillä jos metsään mennään porukalla liikkumaan, osa hyvinvoinnin kohentumisesta voidaan todennäköisesti liittää sosiaaliseen kanssakäymiseen, yhteenkuuluvuuden vaalimiseen ja liikunnan terveyshyötyihin. Kuitenkin niin tutkimusten kuin kokemustenkin puitteissa näyttää aivan selvältä, että vuorovaikutus luonnon kanssa edistää hyvinvointiamme tavalla, jota ei voida kokonaan selittää muilla tekijöillä: joissakin tutkimuksissa on esimerkiksi todettu, että liikunnan harrastaminen luontoympäristössä vahvistaa liikunnan myönteisiä vaikutuksia kehon ja mielen terveyteen. Samoin on osoitettu, että ulkoiluseuran määrällä ei välttämättä ole vaikutusta siihen, miten virkistäväksi luonnossa liikkuminen koetaan.
Meikäläisen mieli lepää parhaiten metsän sijaan meren rannalla. |
Moni on varmasti kuullutkin luonnon moninaisista positiivisista vaikutuksista, jotka aika ajoin ovat mediassa esillä. Joidenkin juttujen (ja okei, vähän myös tutkimuksenkin) perusteella luonto vaikuttaa suorastaan jonkinlaiselta ihmelääkkeeltä: luontoympäristö esimerkiksi parhaimmillaan edistää fyysisestä ja psyykkisestä stressistä palautumista, parantaa mielialaa, madaltaa verenpainetta, vähentää päänsärkyjä ja muita terveysoireita, parantaa elämäntyytyväisyyttä ja koettua elinvoimaisuutta ja energisyyttä, parantaa vastustuskykyä, edistää työstä irtaantumista vapaa-ajalla ja tarkkaavaisuuden ylläpidon aiheuttamasta henkisestä kuormituksesta palautumista. Ja tähän kunnon markkinamies tai -nainen vielä hihkaisisi päälle, että eikä siinä vielä kaikki - tutkimusten perusteella vaikuttaisi nimittäin siltä, että varsinaisen luonnossa liikkumisen lisäksi jopa luontokuvilla, ikkunanäkymillä ja huonekasveilla olisi monia myönteisiä vaikutuksia hyvinvointiin. Asiassa on toki se pieni mutta, että aiheesta on tehty hyvin vähän pitkän aikavälin tutkimusta, joten syy-seuraussuhteiden todistaminen on toistaiseksi ongelmallista.
Miksi luontoympäristö sitten vaikuttaa ihmiseen niin kuin vaikuttaa? Vastauksia ja näkökulmia aiheeseen on monia, mutta valtaosa niistä kietoutuu pitkälti siihen, mihin hyvin moni muukin asia loppupeleissä aina palautuu: evoluutioon. Arkijärjelläkin tulee helposti ajateltua, että kasvillisuutta ja vesistöjä pursuileva luonto on ihmiselle lajikehityksen myötä luontaisempi paikka kuin kaupunkiympäristö. Ihmislajin historiassa kaupungistumisen aikakausi on ollut niin lyhyt, että on helppo olettaa, että aivomme ja kehomme ovat kehittyneet sopeutumaan nimenomaan luontoympäristöön. Evolutiivisissa selityksissä on tietysti aina se ongelma, että niitä on oikeastaan aika lailla mahdotonta todistaa oikeiksi tai vääriksi, joten ne herättävät väkisinkin myös paljon kritiikkiä. Oli syy missä tahansa, se näyttäisi joka tapauksessa olevan totta, että luonto vaikuttaa meihin positiivisesti - mikä muuten näkyy jo siinä, miten moni meistä hakeutuu vapaa-ajallaan erilaisten luontoharrastusten pariin. "Tavallinen ihminen" (kuka hän sitten onkaan) ei useinkaan tarvitse tieteellistä todistusaineistoa puuhiaan perustelemaan; hänelle riittää omakohtainen kokemus siitä, mikä käytännössä toimii. Ja mikä yhdellä toimii, ei välttämättä toimi toisella - jotkut selvästi ovat toisia enemmän luontosuuntautuneita, ja todennäköisesti juuri heillä luonnossa oleilun myönteiset vaikutukset ovat voimakkaimpia. Tutkimustuloksissa on useimmiten kyse todennäköisyyksistä, kokonaiskuvasta, ei yksittäisten ihmisten toimintatavoista, joten aina löytyy myös poikkeuksia (eli meitä luonnosta vieraantuneita kaupunkilaisia, joille metsä on enemmän pelottava kuin rauhoittava paikka).
Millainen suhde teillä on luontoon? Olisi kiinnostavaa kuulla ajatuksianne! :)
Voin kyllä täysin allekirjoittaa, että luonnossa liikkuminen parantaa mielenterveyttä ja muutakin hyvinvointia. Ehkä se liittyy siihen,kun Suomessakin ihmiset ovat enenevissä määrin siirtyneet kaupunkeihin ja valosaasteen pariin. Luonnossa pääsee hiljaisuuden ja rauhallisuuden äärelle. Oma luontosuhteeni on lämmin, tykkään liikkua luonnossa ja ilman järvimaisemia en osaisi olla. Tosin olen minäkin sen verran luonnosta vieraantunut, että esimerkiksi yksin metsässä telttailu tuntuu pelottavalta ajatukselta. Siihen tarvitsisin jonkun kaverin. Luontoon liittyy omalla kohdallani myös paljon ihailua ja jonkinlaista todellisuuspakoa.
VastaaPoistaJep, varmasti juuri tuo hiljaisuus ja rauhallisuus luonnossa vetoaa moniin kaupunkilaisiin :) Itse en varmaan ihan äkkiä lähtisi telttailemaan edes seurassa, olen liian mukavuudenhaluinen (ja ötökkäkammoinen) sellaiseen :D Mulle yleisesti ihan riittäviä luontokokemuksia ovat kävely- tai juoksulenkit puistoissa tai meren/järven rannalla :)
PoistaMä en kyllä selviäisi ilman metsää. :) Kyllä mä miellän itseni ihmiseksi, joka saa luonnosta paljon voimavaroja. Ehkä se johtuu siitä, kun olen maalta kotoisin. Kaupunki on ihan kiva - mutta kyllä mun tarvitsee päästä tarpomaan metsäpolkuja monta kertaa viikossa. Mikään puisto ei riitä (vaikka onhan se tietysti parempi kuin pelkkä betoniviidakko). :)
VastaaPoistaJoo, varmasti oma taustakin vaikuttaa paljon siihen, millaiseksi luontosuhde muotoutuu :) Minusta nimittäin tuntuu, että höperöidyn jo parista päivästä mökillä, vaikka meidän mökki ei edes kovin korvessa ole :D
Poista