maanantai 11. toukokuuta 2015

Eräs välitavoite saavutettu

Palautin tänään graduni! Hieman tyhjä ja epätodellinen mutta toisaalta kepeä olo - mutta ennen kaikkea epätodellinen, niin kuin aina tavoitteiden saavuttamisen tai pitkien projektien valmistumisen yhteydessä. Aloitin graduni työstämisen viime syksynä, enkä koskaan suhtautunut siihen kovinkaan pelokkaasti: minulle gradu oli ja on vain yksi (tosin vähän isompi) opiskeluhomma muiden joukossa. Ihmettelen edelleen hieman niitä ihmisiä, joille gradu on hirmuinen mörkö. Toisaalta ehkä on vähän epäreilua ihmetellä, ovathan gradut kovin erilaisia eri aloilla, ja esimerkiksi itse tein tilastollista tutkimusta minulle valmiina annetusta aiheesta ja aineistosta, ja tuotokseni pituudeksi tuli huikeat 42 sivua, joka meidän oppiaineessamme ei ole edes erityisen vähän. Siinä mielessä ei liene ihme, että selvisin graduprojektista melko kevyesti verrattuna niihin, jotka kirjoittavat sata sivua itse keksimästään aiheesta, jota ohjaajakaan ei kunnolla tunne eikä siten osaa auttaa kovin perusteellisesti. 

Tuntuu jotenkin väärältä ja epäreilulta sanoa, ettei minulla ollut minkäänlaisia kriisejä gradua tehdessä. Tilastollisten analyysien tahkominen nyt ei varsinaisesti kuulu suurimpiin intohimoihini edelleenkään, mutta suurimman osan ajasta gradun tekeminen oli minusta ihan oikeasti kivaa, uskokaa tai älkää. Pidän kirjoittamisesta, aihekin oli kiinnostava (luontoympäristö ja hyvinvointi, voin ehkä kertoa siitä myöhemmin lisää, jos jotakuta kiinnostaa), ja tietynlainen arvoitusten ratkaiseminen, mistä tieteessäkin oikeastaan on aina kyse, on aina kiehtonut minua. Tällä hetkellä ajattelen, että voisin ihan mielelläni tehdä tutkimusta joskus tulevaisuudessakin, mutta se jää nähtäväksi - voihan nimittäin olla, että käytännönläheisempi työ vie mennessään. Nyt olo on kuitenkin lähinnä hämmentynyt: mitä seuraavaksi? Olen ilmeisesti siinä mielessä projekti-ihminen, että minulla pitäisi aina olla jotain kiinnostavaa kesken, muuten iskee tylsyyden ja merkityksettömyyden tunne. Onneksi sentään opinnot jatkuvat vielä syksyllä, ja kesälomallekin on jo mielessä kaikenlaista opiskeluihin liittymätöntä puuhastelua :) 

Tää ei kyllä nyt ihan pidä paikkaansa. Tai sitten olen vain todella outo :D 4 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon! Se on juhlimisen paikka! Meidän alalla se vähimmäispituus gradussa pyörii siellä 60-sivun hujakoilla. Itselleni teki kyllä hyvää jättää se ensimmäinen graduversio pohdintaan ja aloittaa tietyllä tavalla puhtaalta pöydältä, vaikka aihe onkin pysynyt samana. Nyt tiedän tasan tarkkaan mit olen tekemässä, mihin olen menossa ja tutkimustuloksiakin on havaittavissa. Täytyisi vain saada aikaa aktiiviseen kirjoittamiseen ja sitä onkin nyt kesällä tiedossa. Gradu ei ole minullekaan koskaan ollut mikään erityinen mörkö, mutta teoriapuoli on aina ollut haastavaa. Pohdintatauon jälkeen tämäkin puoli on selkiytynyt. Tein kandini sellaisessa opiskeluputkessa ja olin ihan tyytyväinen lopputulokseen, mutta pieni "ajattelutauko" olisi ollut siinäkin paikallaan. Noh, mutta nyt on aikatauluna, että saan gradun valmiiksi jouluun mennessä.

  Eikä minusta ole mitenkään väärin sanoa, ettei gradun kanssa ollut kriisejä. Ei se ole mitenkään itsestäänselvyys että pitäisi olla. Hienoa kuulla että sinulla on ollut sellainen aihe joka ilmeisesti kiinnosti ja sellainen aikataulu, että sinun oli mahdollisuus kirjoittaa se järkevässä/stressittömässä aikataulussa.

  Avaa ihmeessä aihettasi enemmän mikäli tahdot. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja toki juhlitaan pitkän kaavan mukaan, tälle viikolle on parikin ravintolaillallista luvassa ainakin ;) Mukava kuulla, että sulla sujuu gradun tekeminen hyvin! Minulle haastavinta oli nimenomaan ne tilastomenetelmät ja muu tekninen puoli, jonka kanssa en ole koskaan ollut kovinkaan hyvä. Sen sijaan teorioiden selvittely ja lähdekirjallisuuteen perehtyminen oli lähinnä mielenkiintoista ja inspiroivaa - tosin siinä pääsin hyvään alkuun pitkälti erittäin asiantuntevan ohjaajani ansiosta, joka vinkkasi muutamista olennaisista lähteistä. Mäkin tein kandin aikamoisessa opiskeluputkessa ja niin oikeastaan tämän gradunkin - olen nimittäin sen lisäksi tehnyt koko talven muitakin opintoja noin 50 opintopisteen verran :D Mutta korostan nyt vielä sitä, että pääsin valmiin aineiston ansiosta gradun kanssa helpommalla kuin moni muu, meilläkin monet opiskelijat kuitenkin osallistuvat itse aineistonkeruuseen, jolloin graduun menee helposti enemmän aikaa. Omat tavoitteeni eivät alun perin olleet kovin korkealla, tarkoitus oli lähinnä rykäistä gradu valmiiksi tänä lukuvuonna, koska ensi vuonna on sitten taas uudet kuviot ja keväällä toivottavasti harjoittelu, ja ajatukset askartelevat jo enemmän työelämässä :)

   Poista
 2. Onnea valmiista gradusta! Minuakin kiinnostaisi kovasti kuulla lisää aiheestasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ja voi olla, että tosiaan avaudun aiheesta vähän lisää lähiaikoina, kun se oikeastaan liittyy blogin teemaan muutenkin :)

   Poista