tiistai 16. joulukuuta 2014

Pieni vuosikatsaus ja joululomatunnelmia

Tänään alkoi kauan odotettu joululoma, joka kyllä tulee tarpeeseen - tosin niinhän ne lomat aina tulevat, sillä kukapa ei kaipaisi vaihtelua, parhaimmillaan jopa maisemanvaihdosta, ja tietysti rentoutumista ja virkistäytymistä arjen keskelle. Minulle joulun aika on yleensä tarkoittanut ihan rehellistä velttoilua: herkuttelua, kirjojen lukemista, elokuvien katsomista, perheen kanssa höpöttelyä ja hauskanpitoa sekä vanhojen ystävien ja sukulaisten tapaamista. Meidän perheessä joulua on aina vietetty pitkän kaavan mukaan, joten en ole koskaan oikein ymmärtänyt niitä, joiden mielestä heti tapaninpäivän tai viimeistään uuden vuoden jälkeen palataan arkeen ja unohdetaan kaikki jouluun liittyvä. Okei, saattaahan siihen jouluun kyllästyäkin, jos fiilistelyt on aloittanut jo pari kuukautta etukäteen, mutta itse olen sen verran innokas jouluihminen, että omalla kohdallani ei ole kyllästymistä ainakaan koskaan aiemmin näkynyt - paitsi ehkä se velttoilu alkoi vähän kyllästyttää pari vuotta sitten, kun vietin yli kuukauden mittaista joululomaa :D Nyt lomaa on tiedossa kolme viikkoa, joka lienee juuri sopivasti: ehtii taatusti rentoutua kunnolla mutta myös orientoitua uuden vuoden alkuun ja sen tuomiin haasteisiin.

Joululoma ja vuodenvaihde ovat varmasti monille sellaista aikaa, jolloin muistellaan kulunutta vuotta ja toisaalta suunnataan katsetta tulevaan. Itse en ole koskaan varsinaisesti tehnyt uudenvuodenlupauksia, mutta muutamien viime vuosien ajan olen aina vuoden vaihtuessa miettinyt, mitä odotan ja toivon tulevalta vuodelta. Ja ilokseni voin todeta, että vuoden 2014 toiveet ovat aika lailla täyttyneet! En lähde avaamaan niitä sen tarkemmin, osa on liian henkilökohtaisia näin julkisesti jaettaviksi, mutta kokonaisuudessaan tämä vuosi on suorastaan ylittänyt odotukseni. Viime joulu meni minun osaltani aika alakuloisissa tunnelmissa, ja silloin tuntui jopa hieman epärealistiselta toivoa tulevalta vuodelta juuri muuta kuin sitä, että omat fiilikset nousisivat sieltä murheen alhoista. En halua sanoa, että asioilla on tapana järjestyä, sillä eivät ne usein aivan itsestään järjesty, vaan muutosten eteen täytyy pääsääntöisesti tehdä jotain. Joskus kyse on ajatusmallien tai suhtautumistapojen muutoksista, joskus konkreettisista elämäntapojen muutoksista, mutta muutosta on turha odottaa yhtäkkiä ilman mitään yritystä tapahtuvaksi. No, muutoksia on ainakin meikäläisen pään sisällä tapahtunut, mutta on tänä vuonna myös ihan konkreettisesti tapahtunut paljon hienoja juttuja: olen tutustunut moneen mahtavaan ihmiseen ja saanut muutaman oikean uuden ystävänkin, aloittanut mielenkiintoisessa vapaaehtoistyössä nuorten parissa ja hankkinut ryhmänohjauskokemusta ikäihmisten parissa harjoittelun merkeissä, tehnyt pari mieleenpainuvaa kesälomareissua, ollut monessa huikeassa konsertissa, viettänyt yhden parhaista ja rentouttavimmista kesälomista ikinä, aloittanut uudelleen vähän unohtuneen joogaharrastuksen, jatkanut innoissani kuntosali- ja balettiharrastusten parissa, saanut ensikosketuksen tutkimustyöhön ensin kanditutkielman ja nyt gradun merkeissä, tutustunut useampaankin eri kulttuuriin ja kehittänyt kielitaitoani ulkomaalaisten kavereiden ansiosta, oppinut huikean paljon uutta ja mielenkiintoista asiaa opinnoissa ja niiden ulkopuolella… Ai niin, ja myös valmistuin tosiaan psykologian kandiksi, mitä voi toki pitää jonkinlaisena saavutuksena, vaikka minun onkin vaikea nähdä sitä minään muuna kuin välietappina matkalla kohti maisterin papereita. Oikeastaan tuota listaa olisi voinut jatkaa vielä ties kuinka pitkään, sillä vaikka tähän vuoteen on mahtunut paljon myös alakuloisia mietteitä ja tulevaisuusahdistusta, päällimmäinen fiilis on huikea kiitollisuus kaikesta tapahtuneesta ja ennen kaikkea ihmisistä, jotka ovat sulostuttaneet elämääni tämän vuoden aikana (ja myös te lukijat kuulutte siihen joukkoon, on luonnollisesti ihanaa saada palautetta ja kuulla mietteitänne!). 

Joululomasuunnitelmani ovat taas kerran yksinkertaiset: matkustan huomenna perheeni luokse Ouluun, missä on luvassa laatuaikaa perheen ja pohjoisessa asuvien ystävien kanssa. Ja tietysti niitä kirjoja, leffoja, musiikkia, herkkuja ja yleistä fiilistelyä. Rakastan joulua lähinnä rennon tunnelman ja yhdessäolon ansiosta, ja pidän hirmuisesti siitä, miten kaikki tuntuu pysähtyvän joulunpyhien ajaksi. Monena jouluaattona olen tehnyt pienen kävelykierroksen kaupungilla kauppojen sulkeutumisen jälkeen, ja siinä tyhjyydessä ja hiljaisuudessa on jotain melkein maagista. En syö perinteisiä jouluruokia (paitsi riisipuuroa, nam!), mutta muuten joulun aikaan tulee herkuteltua tavallistakin enemmän - ja ehdottomasti hyvällä omallatunnolla! Minulla ei ole mitään aikomusta ryhtyä millekään kuntokuurille tai dieetille tammikuun koittaessa, ainoastaan jatkaa tutulla, hyväksi havaitulla linjalla elämäntapojen suhteen. Myös lahjahössötys on makuuni hieman pinnallista ja aiheuttaa monille aivan turhaa stressiä. Toki meilläkin annetaan ja saadaan joululahjoja, ja ne ovat mielestäni tärkeä osa joulua, mutta laatu ja ajatus ovat ehdottomasti määrää tärkeämpiä, eivätkä lahjat missään nimessä ole se tärkein juttu joulussa. Tärkeintä on se tunnelma, jota on aika mahdotonta sanoin kuvailla, ja varmasti se on jokaiselle hieman erilainen, mutta toivottavasti tekin pääsette siihen kiinni! :) Itse olen jo ennen loman alkua herätellyt joulufiiliksiä käymällä parissa joulukonsertissa ja kauneimpia joululauluja laulamassa, litkimällä glögiä hyvässä seurassa ja yksinkin, kuuntelemalla suosikkijoululaulujani ja jutustelemalla toisten jouluihmisten kanssa erilaisista jouluperinteistä ja muistoista. Kotikotona on lisäksi luvassa vielä paljon asuntomme koristelua ja ehkä vähän jotain kokkailua tai leipomistakin, mutta minkään sortin hössötykseen tai stressaamiseen en tänäkään jouluna aio lähteä mukaan. Toivottavasti tekin säästätte itseänne siltä, sillä eiköhän me kaikki olla loppujen lopuksi sitä mieltä, että joulussa parasta on yhdessäolo, leppoisa tunnelma ja mahdollisuus irrottautua normaalista elämästä edes muutamaksi päiväksi :) 


Mitä teille on jäänyt käteen tästä vuodesta? Millaisia mietteitä joulu herättää? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti