sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Kohti uutta vuotta

Tätä vuotta on jäljellä enää muutama päivä, mikä tuntuu ihan yhtä käsittämättömältä kuin joka ikinen vuosi - aina päivien käydessä vähiin sitä tulee ihmeteltyä, miten nopeasti tämäkin vuosi on taas kulunut. Toisaalta vuosi on tuntunut pitkältä, niin paljon on ehtinyt tapahtua, mutta uuden vuoden alkaminen herättää silti aina monenlaisia ajatuksia: Mitä tuttua ja turvallista aion jatkossakin vaalia elämässäni? Millaisia muutoksia kaipaan ja miten aion toteuttaa ne? Mitä haluan vuoden päästä muistella lämmöllä ja kiitollisuudella? Missä asioissa haluan kehittää itseäni?

Kuten vuosikatsauspostauksessa kerroin, en ole koskaan oikein innostunut uudenvuodenlupauksista. Kammoksun kaikenlaista ehdottomuutta, minkä takia totaaliset herkkulakot, päivittäinen hirmutreenaaminen tai muut vastaavat henkilökohtaiset projektit eivät pahemmin motivoi vaan pikemminkin ärsyttävät ja saavat luonteestani esiin kaiken mahdollisen uhman ja änkyröinnin, jonka yleensä onnistun pitämään melko hyvin hallinnassa. Joillakin lupaukset ja konkreettiset suunnitelmat toimivat, mutta minä kontrollifriikkinä haluan kehittää itseäni ennen kaikkea spontaanimmaksi ja joustavammaksi - sellaiseksi, jolla on kyllä sitkeyttä ja kärsivällisyyttä mutta joka myös huomaa, milloin on parempi jättää leikki kesken tai ainakin vähemmälle. Elämäntapojen suhteen en aio taaskaan juuri tehdä muutoksia: syön mielestäni ihan tarpeeksi terveellisesti mutta hyvästä ruoasta ja herkuttelustakin nauttien, liikun monipuolisesti useita kertoja viikossa ja nukunkin pääosin hyvin. Tuntuu melkein ahdistavalta, että nykyään melkein kaikilla tuntuu olevan jokin henkilökohtainen projekti hyvinvoinnin suhteen. Varmasti parannettavaa löytyy aina, mutta minulla ei ainakaan ole tavoitteena esimerkiksi syödä täydellisen terveellisesti vaan niin, että myös mieleni pysyy kasassa - ja siihen tarvitsen tiukan dieetin sijaan rentoutta, joustavuutta (vaikka toki esimerkiksi säännöllisistä ruoka-ajoista joudun pitämään huolta, muuten heikottaa) ja jälkiruokaa.

Ei juuri liittyne postauksen aiheeseen, mutta aijai miten ihania talvikelejä nyt joululomalla on ollut!

Suoraan sanottuna en oikein tiedä, mitä odotan vuodelta 2015. Toki esimerkiksi erilaisia opiskeluun liittyviä tavoitteita löytyy: suunnitelmana on esimerkiksi saada gradu valmiiksi, käydä loputkin kurssit yliopistolla ja hankkia harjoittelupaikka keväälle 2016. Muuten kaikki tuntuu vielä täysin avoimelta, enkä suunnitelmien vähäisyyden lisäksi edes osaa sanoa, mitä toivon vuoden tulevan tullessaan. Paitsi tietysti paljon onnea, rakkautta, ystävyyttä, oppimisen iloa, inspiraatiota ja huikaisevia taide-elämyksiä - niitä asioita, jotka ylipäätään tekevät elämästä elämisen arvoisen. Ehkä hyvä ja sopivan abstrakti tavoite voisikin olla toimia arjessa tavoilla, jotka edistävät edellä mainittujen ihanuuksien löytymistä, kehittymistä ja kestämistä.

Yksi tavoite tai periaate minulla kuitenkin tulevalle vuodelle on: aion keskittyä määrän sijasta laatuun. Kaikessa. Minulla on taipumusta haalia itselleni paljon kaikenlaista puuhaa, elämääni lisää ja lisää ihmisiä, uusia harrastuksia ja jopa lukea montaa kirjaa yhtä aikaa (jolloin harvoin pääsen kaikissa loppuun asti), sillä keskittymiseni on hieman poukkoilevaa ja saatan olla toivoton multitaskaaja, vaikka tiedän aivan hyvin, että olisi luultavasti tehokkaampaa keskittyä yhteen asiaan kerrallaan stressaavan koheltamisen sijaan. Nimenomaan tähän sähläämiseen aion jatkossa kiinnittää enemmän huomiota. Yksi askel (joka luultavasti tulee olemaan vaikea) taitaa olla puhelimen näpräämisen vähentäminen: tällä hetkellä en esimerkiksi erityisemmin kunnioita itsessäni sitä piirrettä, että yksin ollessani kurkkailen erinäisiä sosiaalisia medioita vähintään kerran tunnissa - silloinkin, kun yritän esimerkiksi tehdä kouluhommia tai lukea kirjaa. Laatuun panostaminen ja määrästä tinkiminen tulee toivottavasti näkymään entistä enemmän myös kulutustottumuksissani ja ihmissuhteissakin siinä mielessä, että haluan mieluummin panostaa jo olemassa olevien suhteiden vaalimiseen kuin uusien haalimiseen. Toki elämä osaa yllättää, ja uusia ihmisiäkin mahtuu toki aina kuvioihin mukaan, mutta kaikki lienevät yhtä mieltä siitä, että ihmisellä ei voi olla rajattoman monta sydänystävää.

Mitä te toivotte vuodelta 2015? Teettekö uudenvuodenlupauksia?

12 kommenttia:

 1. 2013 toivoin vain, että tulevasta vuodesta tulisi edellistä parempi. Tulikin. Oli paljon uusia kokemuksia, ei ehkä isoja tai ihmeellisiä, mutta monta juttua kokeilin ensimmäistä kertaa elämässni. Toivon, että sama meininki jatkuu ensi vuonnakin. Uudenvuodenlupauksia en tee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän niiden juttujen aina tarvitsekaan ihmeellisiä olla :) Itsekin olen kokeillut monia uusia pieniä juttuja tänä vuonna, ja aion kans jatkaa samalla linjalla tulevanakin vuonna!

   Poista
 2. Aion ainakin tehdä lupauksen, että laadin kunnollisen puolivuotissuunnitelman gradun suhteen jotta saadaan homma pyörimään kunnolla eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä, tsemppiä graduhommiin! :)

   Poista
 3. Mulla on vissiin kuusi kirjaa kesken...Voisin myös alkaa panostamaan laatuun :) Just sellainen sata rautaa tulessa-henkinen tyyppi, joten ois aika rauhoittua :D Vielä en ole ajatellut uuden vuoden lupauksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kuulostaa erittäin tutulta! Mulla on tällä hetkellä vain yksi kirja kesken, mikä on todella harvinainen poikkeus :D

   Poista
 4. Hei Nanna, sinä kirjoitat hienosti ja itseänikin paljon kiinnostavista aiheista!

  Eksyin joskus aikoja sitten blogiisi, mutta kun en heti liittynyt lukijaksesi, niin enpä sitä sitten löytänytkään uudelleen... Mutta nyt liityinkin lukijaksi samantien :). Minä olen myös pohtinut uuden vuoden lupausjuttuja nyt ja tulin siihen tulokseen, etten tee varsinaista "lupausta", mutta tahdon kuunnella kaikessa enemmän itseäni ja omaa intuitiotani. Teen sitä jo nytkin, mutta tahdon valjastaa tämän osaksi arkea kaiken aikaa. :)

  Onnellista ja iloista uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja kiva että löysit tänne takaisin! :D Intuition kuunteleminen kuulostaa loistavalta suunnitelmalta. Iloista tulevaa vuotta sullekin! :)

   Poista
 5. Tuo "määrän sijasta laatuun" on kyllä oikein hyvä ja voisin kyllä itsekin lisätä sen omaan listaani. Etenkin sen puhelimen näpräämisen. :D Osin liittyy mulla siihen rauhoittumiseen. Tuntuu, että nykyään on vaan niin hirveän vaikea vain istua. Tai edes istua ja lukea. Jos en muuta keksi, niin räplään samalla kynän korkkia, alan miettimään sen tussin kulunutta kärkeä, värin koostumusta ja here we go... :D

  Ihanaa pian alkavaa uutta vuotta, Nanna! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, rauhoittuminen puhelinta hiplatessa ei oo välttämättä kovin helppoa :) Mulla on ihan sama juttu, oon tosi huono olemaan tekemättä mitään, ja vaikka lukemiseen tai leffan katsomiseen keskittyminenkin on usein vaikeaa, ainakin kotona. Jostain syystä kahvilassa lukeminen sujuu paljon helpommin, joten ehkä vaan pitää lähteä pois kotoa neljän seinän sisältä! :D

   Ja kiitti, sitä samaa sulle Elina! :)

   Poista
 6. Juuri tuon mainitsemasi syyn takia en itsekään tee uudenvuodenlupauksia tai aloita mitään kuureja. Yhtä asiaa kuitenkin toivon, nimittäin terveyttä. Parempaa sellaista kuin vuonna 2014.

  Ihanaa alkanutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi terveyden eteenkin voi tehdä paljon itse, vaikka onhan se osin tuuristakin kiinni :) Mainiota vuotta sullekin!

   Poista