tiistai 24. syyskuuta 2013

Isoäitien terveysneuvoja

Löysin yliopiston kierrätyskirjahyllystä ikivanhan kirjan nimeltä Terveydenhoidon opas naisille, joka osoittautui hyvin mielenkiintoiseksi, suorastaan hulvattomaksi (tarjosi myös päivän parhaat naurut). Kyseessä on vuoden 1962 painos ensimmäisen kerran jo 30-luvun alussa julkaistusta kirjasta, jonka tarkoituksena on olla "todellinen terveyden, kauneuden ja elämänilon oppikirja" ja neuvoa, "miten naisen on järjestettävä elintapansa välttyäkseen terveyttään uhkaavilta vaaroilta". Sangen kiehtovaa settiä siis, ainakin minunlaiselleni historiafriikille (riemullani ei olisi juuri rajoja, jos löytäisin jostain myös vanhoja psykologian/psykiatrian kirjoja). Mainittakoon tähän väliin muuten sekin, että vietin kesällä mökillä paljon aikaa lueskellen 50-luvulla syntyneiden äitini ja tätini vanhoja koulukirjoja, ja oli aika pöyristyttävää huomata, miten paljon maailma on niistä ajoista muuttunut.

Mutta asiaan, tässäpä muutamia parhaita paloja, mitä olen kirjasta tähän mennessä oppinut:

Ryhtiin vaikuttavat määräävästi ruumiillinen kunto, mutta myös ihmisen koko henkinen olemus. Ryhti merkitsee siis yhtä paljon sisäistä voimaa kuin ruumiillista kuntoa. - - Ryhtivirheet ovat näet useimmiten yleisten seikkouksien seurauksia, ja ne hidastavat lapsen henkistä kehitystä.
(Ryhti näyttää olleen muutenkin kovasti huolenaiheena, sitä käsitellään kirjassa huomattavasti perusteellisemmin kuin esim. ruoansulatusta.)

Likaisuus vieroittaa, mutta puhtaus lähentää ihmisiä toisiinsa. Sitä mukaa kuin puhtaus pääsee kotien valtiaaksi, se vähentää eri kansankerrosten välistä syvää juopaa.

Terveytemme on suuresti riippuvainen siitä, miten karaistuneita olemme. Karaistuneeksi sanotaan henkilöä, joka sairastumatta pienimmästäkin tuulenhenkäyksestä voi kestää erilaisia lämpimän, kylmän ja kostean vaihteluja. Tämä ominaisuus voidaan saavuttaa hoitamalla ihoa karkaisukeinoilla sekä oleskelemalla paljon ulkona.
(En voi väittää itseäni kovin karaistuneeksi - ilmeisesti pitää alkaa harrastaa avantouintia ja jääkylmiä suihkuja.)

Jos tällaiset (herkkähermoiset) henkilöt jatkuvasti rasittavat hermostoaan kahvinjuonnilla, voi seurauksena olla yleinen hermoston häiriötila eli kroonillinen kahvimyrkytys: unettomuutta, nopeaa henkistä ja ruumiillista väsymystä, pään raskautta ym.

Yksilön tulee oppia harrastamaan korkeita siveellisiä ihanteita, hänen tulee täyttää velvollisuutensa lähimmäisiänsä kohtaan, harjoittaa itseänsä päätöstensä toteuttamiseen, kestävyyteen, johdonmukaisuuteen jne. -- Jos yksilö on oppinut harrastamaan yleissivistyksellisiä pyrintöjä ja uhraamaan niitten hyväksi, löytää hän usein ammattinsa ohessa niistä sellaisen elämäntehtävän, joka kohottaa hänet ihanteiden piiriin ja suojelee häntä sielun näivettymiseltä.
(Sielun näivettyminen, mikä ihana ilmaus, tätä pitääkin alkaa käyttää!)

Rauhallisuus on lapsen kuten aikuisenkin hermostolle tärkeä. Liian runsaat vaikutelmat, huvitukset (elokuvat, radio, romaanit, kertomukset), alituinen seurustelu, jopa kotielämän liiaksi monivivahteiset tapauksetkin aiheuttavat väsymyksen, joka ilmenee hermostuneisuutena.
(Mutta eivätkö ne juuri suojaa siltä näivettymiseltä?)

Nainen on kodin ihminen ja kotia varten luotu. Hänen syvin kaipuunsa on saada olla äiti. Kuitenkin on paljon naisia, jotka eivät saa tyydyttää tätä kaipuutaan. Jos elämäntyö ei ole sellaista, johon nainen voi purkaa rakkauden ja hellyyden tunteitaan, ottaa hän usein jonkin mielieläimen, jolle tuhlaa runsaat antimensa. Siinä menee rakkauden suuri voima hyödyttämättä yhteiskuntaa.
(Jepjep. Mitä tähän nyt sitten sanoisi. Onneksi asenteet muuttuvat.)

Ihastuin myös hieman kirjassa käytettyyn termiin mentaalihygienia, jolla siis tarkoitetaan mielenterveyden hoitoa. Miksi näin kätevästä (ja huvittavasta) käsitteestä on ikinä luovuttu, onko tilalle edes keksitty mitään? :D

4 kommenttia:

 1. Haha ihania ohjeita! Ma aikoinani luin jonkin "miesten ohjekirjan", missa neuvottiin miten olla mies. En ikava kylla muista enaa tarkalleen mita siina puhuttiin, mutta yksi jutuista oli etta kadet pitaisi olla karaistuneet eivatka pehmeat. Ja opetettiin miten katellaan kunnolla, seka miten pitka housunlahje pitaa olla. Naa wanhat kirjat on kylla ihania.

  VastaaPoista
 2. Moi, ollaan käyty silloin tällöin vilkaisemassa. Aivan ihana projekti sullon menossa ;) Siksipä taidetaan jäädä tänne paremminkin katselemaan! Ja tervetuloa käymään meänkin blogissa.

  Ihana kohta tuo likaisuus vieroittaa.. puhtaus lähentää toisia kohtaan. Siis oikeesti! Liippaa läheltä viimeisintä postaustani. Hieno kirjalöytö, ajatella, että 60-luvulla oli tommoset ohjeet, herttinen, kuin muutaman sadan vuoden takaa :))
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  VastaaPoista
 3. Nisha, ai että, tuo se vasta hauskalta kuulostaakin! :D

  Sanna, eikö olekin!

  Helena ja Blackie, kiitos! Käynpä kurkkaamassa teidänkin blogin :)

  VastaaPoista