tiistai 27. elokuuta 2013

Onnellisuusprojekti

Parin viikon takaisella reissulla bongasin sattumalta turkulaisesta kirjakaupasta Gretchen Rubinin kirjan The Happiness Project eli suomeksi Onnellisuusprojekti, jonka lukemista olin jo pitkään suunnitellut. Täytyihän se sitten tietysti ostaa ja lukea läpi samantien, ja se oli muuten hyvä päätös! Yleensä ottaen vierastan aika vahvasti kaikenlaista yksinkertaistavaa self helpia ja varsinkin liian henkistä hihhulointia, mutta tästä pidin kovasti. Kirja kertoo Rubinin vuoden mittaisesta onnellisuusprojektista, jonka aikana hän joka kuukausi keskittyy tietyn elämänalueen, kuten avioliiton, työn, ystävyyssuhteiden, tietoisuustaitojen tai asenteen kehittämiseen - ja nimenomaan toiminnan, ei pelkän pohdiskelun keinoin. Lähtökohtana on se, että Rubin haluaa muuttaa elämäänsä muuttamatta sitä: hän ei lähde tavoittelemaan onnellisuutta muuttamalla maailman ääriin tai vaihtamalla ammattia tai miestä. Pidän Rubinin käytännönläheisestä ja maallisesta suhtautumisesta onnellisuuden tavoitteluun: hän ei tuputa kenellekään mitään vaan pitää koko ajan kiinni siitä, että eri ihmiset nauttivat eri asioista, eikä esimerkiksi monien onnellisuusgurujen suosittelema meditointi ole kaikkien juttu.Vaikka Onnellisuusprojekti ei varsinaisesti tarjonnut minulle upouusia oivalluksia, se oli loistava muistutus siitä, että ollakseen onnellinen on selvitettävä, mistä nauttii ja mistä ei, mikä tuntuu oikealta juuri itselle, ottaa ote omasta elämästä ja ryhtyä muuttamaan sitä niiltä osin, kuin tuntuu olevan tarvetta. Olen Rubinin kanssa täysin samoilla linjoilla siitä, että usein konkreettiset muutokset toiminnassa, kuten säännöllisen vuorokausirytmin omaksuminen, liikunnan harrastaminen, ihmisten seuraan hakeutuminen ja kodin siistinä pitäminen ovat onnellisuuden kannalta vähintään yhtä oleellisia kuin esimerkiksi tietoisuustaidot ja asenteet. Kirja pursuaa helposti omaksuttavia ideoita ja inspiroi ainakin minua pohtimaan sitä, millaisia pieniä, hyvää mieltä edistäviä päätöksiä/lupauksia voisin itse tehdä. Ajattelin myös itse kokeilla sitä, että keskittyisin aina välillä erityisesti johonkin tiettyyn elämän osa-alueeseen vaikkapa kuukauden tai parin viikon ajaksi.

Ai niin, ja mainittakoon nyt vielä se, että kirja oli todella mukaansatempaavasti ja hauskasti kirjoitettu, suosittelen lämpimästi! :)

7 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä! Tiedätkö yhtään, onko kirjaa suomennettu? Ei se englanti mikään mahdottomuus ole, mutta suomeksi on joskus helpompi lukea :)

  VastaaPoista
 2. Mä ostin ton englanninkielisen version Frankfurtin lentokentältä pari vuotta sitten, enkä vieläkään ole päässyt alkua pidemmälle :D Hyvältä se kuitenkin vaikuttaa, pitäisi ryhdistäytyä!

  VastaaPoista
 3. Culturelle, on suomennettu, ihan tuolla Onnellisuusprojekti-nimellä! :) Aika helppolukuinen kirja kuitenkin, äkkiä sen englanniksikin lukee ^^

  Sanna, jep, ryhdistäytyminen kannattaa! :)

  VastaaPoista
 4. Hei, kiitos vinkistä! Vaikuttaa sellaiselta kirjalta, että minäkin haluan lukea. Lisävinkit ovat edelleen tarpeen :)

  VastaaPoista
 5. Nina, ole hyvä vain, ei lukemisesta koskaan ainakaan haittaa ole :)

  VastaaPoista
 6. Vau. Löysin sun blogis kun laitoin googleen: "eroon vertailusta". Olit kirjottanut siitä tekstin. Aloin sit lukee muistakin kirjoituksiasi, jotka on tosi hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoisia aiheiltaan. Samanlaisia ajatuksii, joita oon ite kans miettiny, mut en oo päässyt ajatuksissani niin pitkälle kuin sä. Tuli siis paljon uusia oivalluksia:) Tuntuu, et voisin lukee melkee jokaisen kirjotukses...
  Ihana, rohkaiseva ja inspiroiva blogi!
  Onnea ja iloa opiskeluus, terkuin helsinkiläinen abi

  VastaaPoista
 7. Anonyymi, kiitos paljon! Mukava kuulla, että sait oivalluksia tekstieni pohjalta :)

  VastaaPoista