sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Hillitty helmikuu - kohti järkevämpää rahankäyttöä

Yksi paheistani on se, että en ole kovinkaan säästäväinen: erityisesti kahvitteluun, ruokaan ja kulttuurielämyksiin (sekä kirjoihin) kulutan helposti juuri niin paljon rahaa kuin sitä vain on käytettävissä. Vaateshoppailua olen parin viime vuoden kuluessa onnistunut vähentämään jo melko mukavasti, mutta muussa rahankäytössä minulla on todellakin parantamisen varaa. Haluaisin tietysti oppia säästämään, mutta vieläkin enemmän haluaisin olla ihminen, joka suuntaa energiansa ennen kaikkea tekemiseen eikä kuluttamiseen. Elämykset tosin ovat asia erikseen, esimerkiksi taiteen ja kulttuurin kuluttamisesta en todellakaan aio luopua vaan ehkä jopa lisätä sitä. 

Tietenkään kuluttamisesta ei ole mahdollistakaan päästä täysin eroon, mutta haluaisin ennen kaikkea oppia suhtautumaan siihen tietoisemmin ja harkitsevammin. En haluaisi olla ihminen, joka määrittää itseään sen perusteella, mistä on ostanut vaatteensa, missä syö lounasta ja minkä merkkisestä kupista juo aamukahvinsa - ja joka vieläpä kuvittelee tehneensä valintansa puhtaasti oman päänsä mukaan. Kukaan meistä tuskin on täysin immuuni mainosten ja markkinoinnin houkutuksille, mutta itse näen, että jo sen tiedostaminen, että omat valinnat eivät välttämättä olekaan sataprosenttisesti omiamme, voi auttaa meitä olemaan tietoisempia, ekologisempia ja taloudellisempia kuluttajia. 

Luonnosta nauttiminen on onneksi ilmaista :) 

Olen jo monta kertaa viime vuosien aikana yrittänyt opetella säästämään ja vähentämään varsinkin tavaroiden (lähinnä vaatteiden ja kirjojen) ostamista, mutta tulokset ovat olleet vaatimattomia: jotenkin kummasti niitä rättejä, kirjoja ja kenkiä vaan kertyy nurkkiin, ja kahviloihin palaa helposti rahaa ainakin useampi kymppi kuussa. Nyt päätin jälleen kerran tehdä ryhtiliikkeen rahankäyttöni suhteen ja viettää hillittyä helmikuuta: järkevöittää kuluttamista ja elellä tasaista mutta miellyttävää ja innostavaa arkea, keskittyen kuluttamisen sijasta elämiseen, ihmissuhteisiin ja mielekkäiden asioiden tekemiseen. 

Tuohan on tietysti aika epämääräinen ja abstrakti päämäärä, joten oli mietittävä konkreettisia muutoksia. Yksi tärkeimmistä on niinkin yksinkertainen kuin olla ostamatta vaatteita, kirjoja tai muita tavaroita, joita en oikeasti tarvitse - ja opetella erottamaan halu ja tarve toisistaan, mikä ei esimerkiksi vaatteiden kohdalla aina olekaan helppoa. Mitä terveelliseen ja ravitsevaan ruokaan tulee, siitä ei moni halua tinkiä. Itse aion kuitenkin petrata erityisesti suunnitelmallisuudessa: kun tulevien päivien ruokailut suunnittelee etukäteen ja tekee pääruokaa ison annoksen kerrallaan, jää taatusti moni heräteostos väliin, eikä kaupassa tarvitse juosta päivittäin. Tavoitteenani on myös kiinnittää enemmän huomiota tuotteiden hintoihin - ja esimerkiksi opetella vihdoin tekemään ruokaostoksia Lidlissä, joka sijaitsee aivan yhtä lähellä kotiani kuin kalliimpi Sokos, mutta jota olen erinäisistä pinnallisista syistä hieman vieroksunut. Olen myös miettinyt paljon suhdettani kahvitteluun ja ulkona syömiseen. Sehän on monien mielestä aikamoista tuhlausta, mutta toisaalta minulle varsinkin ystävien kanssa kahvilla käyminen ja satunnainen kakkupalan syöminen on ihanaa arjen ylellisyyttä, josta en täysin halua luopua. Ehkä tosin aina ei tarvitsisi ottaa sitä paikan kalleinta erikoiskahvia, jos tarjolla on halvemmalla esimerkiksi hyvää teetä... Välillä olen jopa miettinyt, että ulkona syöminen voi olla rahankäytön kannalta järkevämpää kuin kahvittelu, koska ihmisen täytyy joka tapauksessa syödä, mutta leivokset ja erikoiskahvit ovat pelkkää ylellistä turhuutta :D 

Yksi keskeinen tavoitteeni on myös oppia nauttimaan ilmaisista iloista ja sisäistää se, että harkitsevaisen rahankäytön ei tarvitse tarkoittaa ilotonta ja ankeaa arkea. Esimerkiksi ystävien kanssa ei ole pakko käydä aina kahvilla tai syömässä, vaan voi vaikkapa lähteä lenkille, pelata lautapelejä ja syödä tai kahvitella jonkun kotona (ja itse asiassahan kyläily on usein jopa hauskempaa kuin hälyisessä kahvilassa istuskelu!). Minulle varsinkin vaateshoppailu on aiemmin toiminut jonkinlaisena tyhjyyden täyttäjänä: siihen oli helppo paeta silloin, kun elämässä ei ollut riittävästi hyviä ihmissuhteita ja mielekästä tekemistä. Nykyisin pyrin mieluiten nimenomaan tekemään ja kokemaan - nimittäin ostoksista harvemmin jää hyviä muistoja samalla tavalla kuin esimerkiksi taide-elämyksestä tai rakkaiden kanssa vietetystä ajasta. 

Löytyisikö teiltä hyviä vinkkejä järkevään kuluttamiseen? Millaisia rahankäyttäjiä te olette?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti