tiistai 28. heinäkuuta 2015

Mitä monikulttuurisuus on?

Kukaan vähänkään mediaa seuraava tuskin on onnistunut välttymään viime päivinä velloneelta monikulttuurisuuskeskustelulta, jota itsekin olen seurannut vuoroin järkyttyneenä, hämmentyneenä, huojentuneena ja ties minkälaisten muidenkin tunteiden kautta. Yksi asia erityisesti on jäänyt ihmetyttämään: monikulttuurisuudesta puhutaan paljon ja siitä ollaan yleensä hyvinkin vahvasti jotain mieltä, mutta valitettavan harvoin kukaan määrittelee, mitä käsitteellä tarkoitetaan. Viime päivien keskustelussa on noussut esiin lähinnä yksi monikulttuurisuuskäsite, nimittäin se, jossa monikulttuurisuus nähdään nimenomaan eri kansallisuuksien ja etnisten ryhmien yhteiselona saman valtion sisällä. Itse olen kuitenkin kummastellut kovasti tämän näkökulman kapeutta - eihän sana 'kulttuuri' nimittäin millään muotoa viittaa pelkästään eri maista lähtöisin olevien ihmisten elämäntyyleihin ja arvoihin!

Meillä Suomessakin "ihan tavallisten" suomalaisten keskuudesta löytyy jos jonkinlaista kulttuuria riippuen esimerkiksi asuinpaikasta, koulutuksesta, uravalinnoista, elämäntyyliin ja harrastuksiin liittyvistä valinnoista, poliittisesta suuntautumista ja monista muista tekijöistä, joiden osalta suomalaiset poikkeavat toisistaan. Välillä tuntuu omituiselta, miten paljon nimenomaan kansallisten kulttuurien eroavaisuuksia korostetaan, kun oma kokemukseni on, että niillä ei monissa tapauksissa ole läheskään yhtä suurta merkitystä kuin muilla ihmisten välisillä eroilla. Ulkomaalaisen kanssa voi luonnollisesti olla paljon enemmän yhteistä kuin itsestä kovin paljon poikkeavan suomalaisen kanssa.  Lisäksi kulttuuripuheessa usein korostetaan mielestäni liikaa eri kulttuurien (tai vaikkapa uskontojen) eroja ja unohdetaan samalla niiden yhteiset piirteet - joita ei ole kovinkaan vaikea keksiä, jos asiaa yhtään vaivautuu ajattelemaan. Ihmiset ovat ihmisiä kaikkialla, ja vaikka kulttuuri toki vaikuttaakin siihen, miten maailman näemme ja miten siihen suhtaudumme, sen ei tarvitse tarkoittaa sitä, ettei toisesta kulttuurista tulevaa voisi ymmärtää ja kunnioittaa. Välttämättä ei ymmärrä, mutta emmehän aina ymmärrä saman kulttuurin kasvattejakaan - ja voiko toista ihmistä loppujen lopuksi koskaan ymmärtää täydellisesti?

Eräiden peräänkuuluttama taistelu monikulttuurisuutta vastaan kuulostaa allekirjoittaneen korviin paitsi suvaitsemattomalta ja vihamieliseltä, myös yksinkertaisesti mahdottomalta. Siitä ei päästä mihinkään, että Suomi(kin) on iät ajat ollut jossain mielessä monikulttuurinen valtio (tai siis pikemminkin paikka; on hyvä muistaa, miten nuori valtio Suomi oikeastaan on), johon eri puolilta tulevat kulttuuriset virtaukset ovat vaikuttaneet. Jos tarpeeksi kauas historian hämäriin mennään, niin lienee syytä muistaa, että monien nykypäivän kansallismielisten vaalima kristinuskokin on tuontitavaraa. Mitä oikeastaan edes on se suomalainen yhtenäiskulttuuri, jota jotkut edelleen haluavat vaalia? Harvoin mikään kulttuurin osa-alue muotoutuu täysin vailla muista kulttuureista tavalla tai toisella tulleita vaikutteita. Oma mielikuvitukseni ei oikein riitä edes kuvittelemaan, millainen olisi Suomi, joka ei olisi monikulttuurinen.

Loppuun tosin täytyy vielä mainita, että kyllä sekin välillä kummastuttaa, miten pyhä asia monikulttuurisuus (ja siihen liittyvät ilmiöt, kuten maahanmuutto) joillekin on, ja miten jokaista kulttuurien rinnakkainelon ongelmakohtia esiin tuovaa moititaan kovin helposti suvaitsemattomaksi. Eikö mahdollisista ongelmista ja ristiriidoista pitäisi pystyä puhumaan asiallisesti - ja nimenomaan asiakeskeisesti hyökkäämättä ketään vastaan?

Mitä monikulttuurisuus teille merkitsee? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti