keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Minne mennä Milanossa

Päätinpä edellisen kuva- ja reissuhehkutuspostauksen lisäksi vielä hieman listailla muutamia mielenkiintoisimpia paikkoja, joissa Milanossa tuli käytyä ja joita voin lämpimästi suositella muillekin kaupunkiin matkaaville (ainakin kulttuurikohteista kiinnostuneille). Minulla oli ennen reissua vain hyvin hatara käsitys Milanosta, oikeastaan perehdyin nähtävyyksiin ja muuhun vasta ihan viime tipassa ennen reissua, mutta kaikeksi onneksi kaupunki osoittautui suorastaan positiiviseksi yllätykseksi. Tällä(kin) kertaa eniten kiinnostivat museot ja muut taide- ja historiapitoiset paikat kuten vanhat kirkot, ja tietysti se ooppera. Moni kiinnostava paikka jäi tietysti vielä käymättäkin, joten nähtävää riittäisi vielä toisellekin reissulle. Shoppailumahdollisuuksiakin Milanossa totta kai riittää pilvin pimein, mutta niiden äärelle uskon kaikkien löytävän muutenkin, joten suosikkilistani saa nyt luvan keskittyä muihin kohteisiin.

1. Duomo

Valtava ja mahtipontinen tuomiokirkko lienee Milanon tunnetuin rakennus, jonka edessä parveilee jatkuvasti laumoittain turisteja - ja jonne taatusti jokainen keskustassa liikkuva turisti löytää ilman sen kummempia suosituksia, mutta jota ei kuitenkaan kehtaa oikein jättää mainitsemattakaan. Kirkko sai alkunsa jo 1300-luvulla, mutta koska tuon kokoluokan rakennusprojektit tunnetusti tuppaavat venymään, se valmistui vasta 1800-luvulla. Kirkossa vierailun ja julkisivun ihastelun lisäksi kannattaa ehdottomasti käydä myös katolla kiertelemässä ja maisemia katselemassa, oli todella upeat näkymät varsinkin iltahämärän aikaan :) Yksi reissumme mieleenpainuvimmista ja tunnelmallisimmista elämyksistä oli myös kirkossa (loistavasti) esitetty Rossinin Mooses-ooppera, jossa sattui vielä olemaan pääroolissa eräs kaikkien aikojen suosikkilaulajistani. Kirkonpenkissä istuminen ei ole ihan sieltä mukavimmasta päästä, mutta fiilis ja miljöö olivat todellakin kohdallaan!


2. Castello Sforzesco

Lyhyen kävelymatkan päässä isolta kirkolta sijaitsee niin ikään varsin hulppean kokoinen linnoitus, joka sisältää mielenkiintoisia museoita vähän joka lähtöön (ja pääsymaksukin muuten oli suorastaan mitätön tarjontaan nähden, muutaman euron). Museoista löytyy esimerkiksi niin antiikin, keskiajan kuin renenssanssin ajan taidetta, vanhoja erikoisia soittimia, arkeologisia löytöjä Milanon seudulta ja myös muinaisesta Egyptistä (koskettavimpana mieleen jäi krokotiilivauvamuumio), sekä vähän sitä sun tätä muutakin - en ole aivan varma, kiersimmekö lopulta aivan jokaista nurkkaa, sillä rakennuskompleksi oli jossain määrin sokkeloinen. Yksi linnan suosituimmista nähtävyyksistä on Michelangelon keskeneräinen veistos, Pietà Rondanini, jonka ympärillä sentään parveili turisteja, vaikka muilla osastoilla sai haahuilla ilman minkäänlaisia ruuhkia, välillä ypöyksin.3. Pinacoteca di Brera

Breran (maalaus)taidemuseo on ehkä Milanon paras paikka tutustua vanhaan maalaustaiteeseen: museosta löytyy paljon erityisesti tunnettujen italialaisten taidemaalarien töitä mutta myös paljon muuta kiinnostavaa - siis kiinnostavaa ainakin meille, jotka jaksamme tuijotella huone toisensa perään pikkutarkasti maalattuja kuvia lähinnä uskonnollisista aiheista, sillä niitähän vanhemmassa maalaustaiteessa riittää. Oma taidemakuni on melko konservatiivinen, ja keskiajan ja renessanssin taide kiinnostaa kovasti, joten itse viihdyin tässäkin museossa helposti muutaman tunnin. Onneksi kyseessä ei kuitenkaan ole mikään Louvren kaltainen mammuttimuseo, vaan kaikki huoneet jaksaa kyllä kiertää yhden visiitin aikana, ellei nyt sitten ihan joka ikistä taulua pysähdy tuijottamaan minuuteiksi. Uudemman taiteen ystävien kannattaa suunnata esimerkiksi Duomon vieressä sijaitsevaan Museo del Novecentoon, joka keskittyy moderniin ja nykytaiteeseen. Tulipa sielläkin käytyä, vaikka perinteisempi taide suuremman vaikutuksen tekikin.

4. Viimeinen ehtoollinen

Leonardo da Vincin Viimeinen ehtoollinen -fresko sijaitsee Santa Maria della Grazie -kirkon kupeessa olevassa vanhassa luostarissa, ja sitä kannattaa aivan ehdottomasti mennä katsomaan - teos oli ainakin minun mielestäni livenä todella vaikuttava. Freskoa tosin ei noin vain pääse katsomaan, sillä sisään päästetään vain kourallinen turisteja kerrallaan noin 15 minuutiksi, joten liput täytyy muistaa varata hyvissä ajoin etukäteen. Samalla kannattaa muuten käydä kurkkaamassa myös viereinen kirkko sisältä, sillä se oli yksi kauneimmista kirkoista, missä Milanossa vierailin (ja aika moneen tuli kurkattua).


5. Teatro alla Scala

Jos ooppera (tai baletti tai klassisen musiikin konsertit, niitäkin täällä järjestetään välillä) vähänkään kiinnostaa, sitä kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa ja kuuntelemassa täällä yhdessä maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista oopperataloista. 1700-luvulla perustettu perinteikäs La Scala ei ole rakennuksena erityisen hulppea, varsinkaan ulkoapäin, mutta esitysten tasossa ei todellakaan ole moittimista. Liput kannattanee kuitenkin tännekin hankkia hyvissä ajoin etukäteen. Me kävimme katsomassa peräti kolme oopperaa, joista jokainen oli aivan huikea :) Lisäksi rakennuksesta löytyy Museo Teatrale alla Scala, jossa on esimerkiksi säveltäjien ja laulajien muotokuvia, rooliasuja, julisteita ja muuta oopperaan liittyvää sälää.

Nähtävyysbongailun ja museokierrosten lisäksi kaupunkilomilla on aina totta kai ihanaa vain hortoilla kaupungilla, katsella maailmanmenoa ja poiketa vastaantulevissa mielenkiintoisissa paikoissa. Tätä tuli harrastettua tälläkin reissulla paljon, ja Milanon katukuva olikin varsin kiinnostava: ihan kaupungin keskustastakin löytyy nimittäin jos jonkinlaista rakennusta, uutta ja vanhaa iloisesti sekaisin. Varsin antiikkiseen Roomaan tottuneelle oli hieman yllättävää mutta myös hauskaa, että aivan jonkin upean vanhan rakennuksen takaa saattoi yhtäkkiä löytyä kammottavan ruma harmaa talonjärkäle. Joka tapauksessa Milano oli erittäin mielenkiintoinen ja monipuolinen matkakohde, jonne mielelläni lähtisin uudelleenkin :)

4 kommenttia:

  1. Oi ihana Milano-postaus ! Grazie :) Tuttuja paikkoja - entinen kotikaupunkini. Olin siellä pikkutyttöä hoitajamassa 18-vuotiaana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Oi että, varmasti hieno kokemus asua tuolla!

      Poista